Králem Pražského majálesu se 30. dubna večer stal kandidát Vysoké školy ekonomické Lukáš Pavel

Králem Pražského majálesu se 30. dubna večer stal kandidát Vysoké školy ekonomické Lukáš Pavel | foto: ČTK

Ministr Liška korunoval krále Pražského majálesu

  • 7
Králem Pražského majálesu se ve středu večer stal kandidát Vysoké školy ekonomické Lukáš Pavel. V prostorách kempu Džbán ho za halasného povzbuzování stovek studentů pasoval starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a korunu mu předal ministr školství Ondřej Liška.

Nově zvolený studentský monarcha, který v recesisticky laděné funkci vystřídal dosluhujícího krále Kampusáka, zároveň od primátora Pavla Béma převzal symbolický klíč od bran města, a na jeden den se tak stal jeho vládcem.

"Zvítězili jsme všichni," řekl nový král majálesu. Se svými protikandidáty se prý chce co nejdříve sejít, aby něco společně pro studenty vymysleli.

Oslavy studentského svátku začaly na Džbánu v Praze 6 zpočátku pod zamračeným nebem už po poledni. Počasí se vzápětí umoudřilo a vyhovělo přání organizátorů, kteří účastníkům už dlouho předem slibovali "azur". Ze stovek odpoledních příchozích se k večeru staly tisíce a dunění ze dvou pódií s přehledem přehlušovalo hřmot letadel přistávajících na nedalekém letišti.

Hlavní den oslav nabídl příchozím koncerty i zábavné soutěže, v nichž o titul Krále majálesu bojovali tři kandidáti, a vysokoškoláci soupeřili v dalším klání nazvaném Bitva o Džbán. Vítěz Lukáš Pavel nakonec trumfl své soky.

I když to předem avizovali, organizátoři odstoupili od svého nápadu hlasovací lístky vážit. Nakonec je spočítali, protože tak jsou výsledky přesnější.

Podvečerní a večerní program vyvrcholil vystoupením hlavním kapel, jimiž byly Skyline, Support Lesbiens a Chinaski.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video