Máme rámcovou dohodu o úsporném balíčku, informoval Stanjura prezidenta

  • 300
Ministr financí Zbyněk Stanjura zamířil ráno za prezidentem Petrem Pavlem, aby ho informoval o rámcové dohodě pětikoalice o balíčku ke konsolidaci veřejných financí. „Dlouhé, tvrdé jednání máme v zásadě za sebou,“ řekl Stanjura. Detaily balíčku podle ministra vláda doladí při středečním jednání a představí ho ve čtvrtek před polednem.

Špičky vládních stran o balíčku v úterý jednaly téměř sedm hodin, ale dohodu o úsporách a výši daní ještě neuzavřely.

Dohodu chtějí vládní strany oficiálně představit ve čtvrtek v poledne a to v symbolickém čase – za pět minut dvanáct.

„Cílem je mít za sebou na přelomu června a července první čtení,“ řekl Stanjura po jednání na Hradě ke schvalování balíčku ve Sněmovně.

Stanjura zdůrazňuje, že schodek rozpočtu se v příštím roce musí snížit o 70 miliard korun. „Ale musíme si uvědomit, že mezitím jsme schválili některé zákony, které zvyšují výdaje,“ řekl ve středu na Hradě po dvouhodinovém jednání s prezidentem Pavlem.

Jde třeba o to, že na obranu nově každý rok musí jít 2 procenta HDP, což pro příští rok znamená zvýšení výdajů na obranu zhruba o 48 miliard korun. O to vyšší budou muset být úspory obsažené v konsolidačním balíčku.

„Myslím, že jsme se za těch skoro sedm hodin posunuli, abychom tu shodu dokázali najít, abychom ji byli schopni také v nejbližších dnech představit veřejnosti. Myslím, že už jsme téměř před finále,“ řekl v noci po jednání koalice předseda KDU-ČSL, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Místo současných tří sazeb DPH (10, 15 a 21 procent) chce Stanjura prosadit dvě sazby. Aktuální varianta DPH, o níž koalice uvažuje, je 12 a 21 procent. Potraviny, u nichž je nyní DPH 15 procent, by tak mohly mírně zlevnit, pokud by si prodejci po poklesu daně u potravin jen nezvýšili svou marži.

Koalice se sedm hodin přela o vyšší daně, dohodu chce představit ve čtvrtek

Ve hře je rušení také řady daňových výjimek, například školkovného či daňové slevy na nepracující manželku či na manžela.

Šetření bude znamenat také škrty v množství peněz na platy státních zaměstnanců. Koalice chce seškrtati národní dotace v řádu desítek miliard korun. Peníze má přinést i opětovné zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance.

„Bude třeba, aby ty návrhy byly dobře vysvětlené, když jsou nepopulární, což budou,“ řekl prezident Pavel k chystanému úspornému balíčku vlády minulý týden po jednání s premiérem Petrem Fialou.

31. března 2023


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video