ilustrační snímek | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Google navádí k zastaralé zprávě zdravotnictví o hoaxech, přitom už neplatí

  • 227
Shánění podrobností o dezinformacích tak, jak o nich informuje ministerstvo zdravotnictví, je zrádné, pokud se použije vyhledávač Google. Při spojení klíčových slov „ministerstvo zdravotnictví“ a „dezinformace“ totiž vyhledávač odkáže na starou stránku, kterou cestou přes portál resortu už naopak nalézt nejde.

Jak zjistila redakce iDNES.cz, přes Google se hledající dostane na stránku https://koronavirus.mzcr.cz/dezinformace-o-covid-19/. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob upozornil, že už je neplatná a že informace k tomuto tématu jsou jinde.

Když se vstoupí na portál ministerstva, kliknutím na sekci Dezinformace a hoaxy ke covid-19 se člověk skutečně dostane na jiný odkaz, a sice https://covid.gov.cz/situace/hoaxy, který je součástí takzvaného covid portálu.

Stará stránka ministerstva zdravotnictví o dezinformacích, na kterou se šlo ještě 31. ledna 2022 dostat. Podle resortu je však už neplatná.

Na staré stránce ministerstva uvízla řada nepřesných a neaktualizovaných informací například o spolehlivosti antigenních testů, účinnosti vakcín nebo kolem povinnosti očkování. Na té nové se nevyskytují.

Podle platných informací resortu mezi mýty o covidu-19 patří, že „covid neexistuje“, „5G sítě šíří koronavirus“ nebo že „WHO prohlásila, že covid je viróza“. Zahrnují o třeba to, že očkování je jakýmsi „testováním na obyvatelích ČR“, nebo také že při testování se do těl lidí dostávají nanočipy.

Platná stránka covid portálu o hoaxech (31. ledna 2022)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video