Jednání Poslanecké sněmovny. Na snímku Marian Jurečka. (3. března 2023)

Jednání Poslanecké sněmovny. Na snímku Marian Jurečka. (3. března 2023) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Jurečka chystá revizi systému dávek, důraz bude na zapojení na trhu práce

  • 102
Ministerstvo práce připravuje revizi systému dávek. Státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi se více provážou s angažovaností na pracovním trhu. Pomoc od státu by tak měla být adresnější. Podle ministra práce Mariana Jurečky by měl stát lidem vedle finanční podpory pomoct i pracovat.

„Připravujeme určitou revizi sociálního systému právě s adresnější formou pomoci rodinám s dětmi. Budeme ji spojovat s angažovaností na pracovním trhu, abychom rodiče, kteří dlouhodobě na trhu práce nejsou, k zapojení motivovali. Zároveň aby děti viděly dobré vzory, že pokud má rodič zdravé ruce, nohy a hlavu, pracuje,“ uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle něj má výsledkem být provázání státní sociální podpory, hmotné nouze a aktivní politiky zaměstnanosti. „Žadatel nepracuje, nemá podporu v nezaměstnanosti, není v evidenci, může ale dostávat poměrně velkorysou podporu v příspěvku na bydlení,“ uvedl ministr. Podle něj by ale stát vedle finanční pomoci měl lidem pomáhat i pracovat.

Podpora rodičů i pečujících. Jurečka představil novou strategii pro rodiny

Mezi dávky státní sociální podpory patří dětské přídavky, příspěvky na bydlení či rodičovská. Do dávek hmotné nouze spadá příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc.

U většiny podpor hraje roli příjem domácnosti. Z peněz na aktivní politiku zaměstnanosti stát přispívá na rekvalifikace, zapracování, mentora, generační tandemy, digitální kurzy či společensky účelná pracovní místa.

Pobíráte nějakou sociální dávku?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 7. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

K adresnější podpoře a provázání dávkového systému mají sloužit podle Jurečky údaje z registrů. Resort plánuje například zavedení rejstříku dohod. Zjistit se tak má třeba to, jak vysoký má pracovník při práci na dohody ve skutečnosti celkový příjem. Upravit se má také podoba rekvalifikací a celoživotního vzdělávání, podotkl ministr. Podle něj nabídku míst pro znevýhodněné doplní sociální podniky. Zákon, který jejich fungování upraví, se připravuje.

S odškodněním lidí kvůli zpožďování dávek zákon nepočítá, řekl Jurečka

Jurečka už dřív řekl, že prvotním cílem revize nejsou rozpočtové úspory, i když by je měla také přinést. Změny by se měly udělat tak, aby v systému dávek nebyl prostor ke zneužívání, uvedl při nedávnem představení aktualizovaného vládního programu ministr.

Koncepční změny dávek a adresnější zacílení pomoci ve vhodných případech slibuje vláda ve svém aktualizovaném programovém prohlášení.

Revizi systému dávek slibovaly i předchozí vlády. Také jejich ministři mluvili o zneužívání podpor. Experti na sociální problematiku odmítají, že by se dávky masově zneužívaly. Nastavení systému kritizují, doporučují jeho zjednodušení.

Zdaňme více firmy a ty nejbohatší, nabízí Jurečka zdroje nových příjmů

Do dávek v hmotné nouzi loni putovalo zhruba 5,7 miliardy korun. Předloni to bylo kolem 5,2 miliardy korun. Na dávky sociální podpory stát vydal loni 45,5 miliardy korun. V předminulém roce to bylo 44,7 miliardy.

Na náhradním výživném za neplatiče se v minulém roce vyplatilo 159,3 milionu korun. Na aktivní politiku zaměstnanosti bylo loni v rozpočtu 1,3 miliardy. Další peníze poskytla v různých projektech na podporu zaměstnávání Evropská unie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video