Miloš Zeman a Zdeněk Šarapatka

Miloš Zeman a Zdeněk Šarapatka | foto: koláž iDNES.cz

Zeman se musí omluvit Šarapatkovi za výrok o vyhazovu, potvrdil Nejvyšší soud

  • 173
Bývalý prezident Miloš Zeman se musí omluvit Zdeňku Šarapatkovi za výrok, že ho z úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Verdikt potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl Zemanovo dovolání.

Informaci o omluvě Zdeňku Šarapatkovi potvrdila mluvčí soudu Gabriela Tomíčková serveru Seznam Zprávy.

Nejvyšší soud rozhodl spor mezi bývalým prezidentem Milošem Zemanem a jeho tehdejším poradcem Zdeňkem Šarapatkou po roce. „Nejvyšší soud odmítl dovolání Ing. Miloše Zemana ve věci žalobce Z. Š. Podrobnosti budou k dispozici po vyhotovení originálu rozhodnutí, což bude nejpozději do 60 dnů,“ uvedla Tomíčková.

Zeman se zatím nemusí omlouvat Šarapatkovi, dostal ale pokutu 20 tisíc korun

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel z úřadu vlády po dohodě.

Šarapatka na sociální síti X rozhodnutí soudu přivítal. „Nejvyšší soud dnes exprezidentovi nařídil omluvu za pomluvu, kterou o mně šířil. Naděje pro kmány a memento pro pány, že právo nezná vyvolených. Zlu se neustupuje!“ uvedl. „Omluva je námi předepsaná. V případě průtahů, nebo snad jejího neuskutečnění, následuje exekuční návrh,“ napsal.

Bývalý poradce u soudů už dříve docílil omluvy za výrok od státu, konkrétně ministerstva financí, Ústavní soud ale rozsudky následně zrušil s tím, že za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba. Šarapatka proto podal novou žalobu mířící na prezidenta, které soudy pravomocně vyhověly.

Zeman se Šarapatkovi musí omluvit, potvrdil soud. Lhal o jeho vyhazovu

Zeman se ale ve stanovené lhůtě neomluvil. Šarapatka kvůli tomu podal na prezidenta exekuční návrh. Zeman se zároveň obrátil s dovoláním na Nejvyšší soud.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video