Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro MF DNES (Lány, 8. října 2020) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Neschopní ať zkrachují a pražská smetánka čte knihy, vzkazuje prezident

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Česká republika se potýká s rekordními nárůsty potvrzených případů koronaviru, vláda zavádí mimořádná opatření a omezuje život v zemi. Na pozadí těchto událostí proběhly volby do krajských zastupitelstev, které v mnohém naznačily politické rozložení sil. Jak hodnotí události posledních dní prezident Miloš Zeman? Jak vidí případný lockdown? A bude i v těchto těžkých časech předávat 28. října státní vyznamenání?

Vláda významně přitvrdila proticovidová opatření, další omezení přijdou od pondělí. Budou částečně zavřené provozy 2. ­stupně základních škol, omezena jídelní patra v obchodních domech, zrušena sportovní utkání a řada dalších věcí. Nejsou ta opatření příliš drakonická?
Právě teď jsem se setkal se svým dvorním lékařem – a jinak ředitelem Ústřední vojenské nemocnice profesorem Miroslavem Zavoralem –, který mi říkal, že ta opatření jsou málo drakonická. Já bych více věřil odborníkům, kteří jsou pro drakonická opatření – když už se jednou stalo, že nebyla aplikována už v­ létě – než těm různým zpěvákům, zubařům, kardiologům a dalším, kdo věci vůbec nerozumí, ale často o ní mluví.

Na úvod našeho rozhovoru vám řeknu, že Němci mají krásný výraz – Besserwisser. To je člověk, který ví všechno lépe. No, a bohužel, tito užvanění amatéři, kteří nám říkají, že koronavirus je chřipka, způsobili ve veřejnosti neoprávněné očekávání, že to brzy zmizí. Zatímco my – a proto jsem jmenoval profesora Prymulu – potřebujeme drakonická, chcete-li vojenská opatření. Jsme ve válce a ve válce se jemná opatření příliš neaplikují.

„Někdy natahují ruku i podniky, které by zkrachovaly, i­ kdyby koronavirus nebyl.“

Miloš Zemanprezident České republiky

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video