Diskuze

Sovětští agenti tu řádili hned po osvobození, kradli a mučili, říká spisovatel

Víra, zmar i naděje, odplata i odpuštění. Knihy básníka, spisovatele a publicisty Miloše Doležala jsou sondami do traumatických okamžiků českých dějin, v nichž se zabývá lidmi statečnými i zbabělými. Jeho nový titul se vrací do roku 1945, kdy bylo vyhnáno jedno zlo, jen aby se ujímalo vlády další. Jaké příběhy objevil? A koho považuje za opravdové hrdiny?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nejinak to probíhalo i za Václava Havla. Za německého socialismu zabavený židovský majetek v Chomutově například odmítli dědicům vydat, protože to bylo znárodněno jako německý majetek. Pravoplatní majitelé, celá rodina, byli zavražděni v Treblince, jejich pozemky, vilu a továrnu převzalo německé město Komotau. Takže na katastru považovali ty nemovitosti ze německé a basta.

6 0
možnosti
VB

Nevydání arizovaného majetku Židům mluvících německy probíhalo po roce 1945. Takže nevím, co do toho jako hlupáček motáte VH.

Dodnes se vedly a vedou restituční spory, kdy za hýkání davu nebyl vydán nacisty zabavený majetek. Třeba Německému řádu.

2 0
možnosti
AP

je to příliš dlouhé a příliš smutné. Sám bych mohl doložit několik příběhů, které znám od rodičů. Ale to by jen zvýšilo hořkost, která v článku je.

4 0
možnosti
PN
AP

není to povinná četba, ale doporučil bych tohle každému co dnes adoruje staré časy, zvláště po roce 1948. To byl přece chleba za 4,60 a 10° pivo za 1,20kč. Skvělá doba pro ty co vidí jen ten svůj dvoreček. Že tady řádili komunisti spolu s rusáky jim jako problém nepřipadá. Kolik poctivých lidí šlo do vězení, šachet a na uran, jen kvůli zěmto zrůdám.

9 0
možnosti
MV

Není to vubec lehké čtení...ale děkuji za něj! Víc k tomu asi ani nejde dodat...

21 0
možnosti