Ministr školství Mikuláš Bek se sešel se zástupci vysokých škol, policie i...

Ministr školství Mikuláš Bek se sešel se zástupci vysokých škol, policie i ministerstva vnitra. Jednali o bezpečnosti českých škol a minimalizaci rizik. (3. ledna 2024) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Politický nerozum. Poslanci kritizují Beka za extrémní náhradu na bydlení

  • 438
MF DNES se ptala zákonodárců: Je v pořádku, že v době úspor platí ministerstvo školství šéfovi resortu Mikulášovi Bekovi (STAN) za přechodné ubytování přes 57 tisíc korun? „Kritizovali jsme za něco podobného Alenu Schillerovou, není důvod tomu tleskat v naší vládě,“ řekla místopředsedkyně ODS Eva Decroix.

Opoziční, ale i koaliční politici kritizují ministra školství Mikuláše Beka (STAN) za to, že si nechává od resortu proplácet přes 57 tisíc korun na přechodné bydlení v Praze. O tom, že jde o zdaleka nejvyšší náhradu za ministerské bydlení, informovala MF DNES.

„Tyhle kauzy mne štvou. Čistý politický nerozum. Kritizovali jsme za něco podobného Alenu Schillerovou, není důvod tomu tleskat v naší vládě,“ posteskla si místopředsedkyně ODS Eva Decroix s tím, že se vážně špatně vysvětluje voličům učitelům, že ministr „má dražší ubytko než oni plat“. Stranický kolega Jan Skopeček k tomu doplnil: „Neznám detaily, nicméně cena nájmu je podle všeho vysoká a nadprůměrná. Nemyslím si, že členové vlády mají bydlet v nejlevnějším nájmu, ale tady by i s ohledem na zmíněnou dobu úspor mělo být postupováno šetrněji ve vztahu k penězům daňových poplatníků.“ Šťastné není Bekovo bydlení ani dle šéfa lidoveckých poslanců Aleše Dufka.

Čtvrt milionu na byt u Sněmovny berou i poslanci, kteří bydlí kousek za Prahou

„Být premiérem, tak trvám na tom, že má využít ubytování, které mu umožňuje stát za srovnatelných podmínek, jako mají poslanci nebo co poskytuje ministerstvo. Je to o symbolice,“ řekl i místopředseda ANO Karel Havlíček.

Podle místopředsedy poslanců TOP 09 Michala Kučery by mělo ministerstvo hledat rezervy a úspory v odpovědném řízení resortu. „Výdaje typu pronájem bytu bych nechal na ministrovi, ať si to vyřeší sám,“ uvedl.

„Vláda Petra Fialy káže vodu a pije víno. Na lidech šetří a sami rozhazují plnými hrstmi,“ řekla poslankyně za SPD Karla Maříková.

„Byt o rozloze 80 m2 s garážovým stáním je v bytovém domě v Břevnově. Je pronajatý od realitní kanceláře a výše nájmu odpovídá lokalitě,“ řekl MF DNES již dříve ministr Bek.

Mnohatisícové náhrady na byty využívají i poslanci z okolí Prahy

Náhrady na ubytování náleží premiérovi a ministrům, kteří nemají možnost vlastního bydlení v místě sídla orgánu, kde vykonávají činnost, tedy v Praze. Propláceny jsou jim ze zákona stejně jako poslancům. Ti ale mají nárok na proplácení částky 20 500 korun za měsíc. Pro vyplacení náhrad na bydlení pro ministry však zjevně žádný strop neexistuje. Limitem by měla být výše naturálního plnění, jako kdyby ubytování poskytoval sám úřad.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video