Podezření z prodeje fotografií míří k důstojníkovi kolínské policie.

Podezření z prodeje fotografií míří k důstojníkovi kolínské policie.

MF DNES: Policista prý chtěl za fotky Svobody 20 tisíc

Inspekce ministra vnitra má prvního podezřelého, který prodal fotografie mrtvého skladatele Karla Svobody. Podezírá důstojníka z Kolínska. Umělec se zastřelil v neděli v Jevanech. A hned v pondělí nabízel neznámý muž médiím fotografie z místa činu. Chtěl za ně dvacet tisíc korun.

Sebevražda Karla Svobody

"Naplňuje se ta nejhorší obava, že fotky prodával policista. Teď se ještě shromažďují důkazy," řekl MF DNES zdroj blízký Inspekci ministra vnitra.

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) považuje případ za skandální a říká, že v něm jde o důvěryhodnost celé policie.

Uznávaný skladatel Karel Svoboda si vzal život v neděli kolem 16. hodiny. Legálně drženou pistolí se střelil do spánku. (více zde) Deník Blesk koupil fotografie o den později. - více zde

Podle důvěryhodných zdrojů za ně dal 20 tisíc korun. Měla to být záloha. "Zbytek peněz jsme mu však už nepředali, protože jsme vytušili, že z toho bude skandál. On pak už ani nebral telefony," tvrdí šéfredaktor bulvárního deníku Vladimír Mužík.

Na prodeji se mohlo "přiživit" více lidí. Do redakce Blesku totiž nejdříve volal člověk s hlasem staršího muže. CD-ROM s fotkami mrtvého Svobody jim pak o dvě hodiny později předával mladý muž.

Kompaktní disk už policie má. (více zde) Stejně tak získala telefonní číslo muže, s nímž byla redakce v kontaktu. Inspekce si vyžádala také informace o tomto čísle a výpisy volání od mobilního operátora.

Jaké informace inspekce získala, nechce zatím prozradit. Důvěryhodné zdroje z resortu vnitra však sdělily, že veškerá podezření míří k jednomu z důstojníků kolínské policie. "Známe jeho jméno. Teď se shromažďují důkazy," řekl MF DNES zdroj z ministerstva vnitra.

Oficiálně ministerstvo vnitra jen potvrdilo, že kauzu vyšetřuje. "Převzali jsme veškeré důkazní materiály. Protože vyšetřování pokračuje, nemůže zatím sdělit podrobnosti," řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva vnitra Jana Matějusová.

Podezřelého může usvědčit "digitální stopa". Snímky totiž v sobě uchovávají údaje o fotoaparátu i čase, kdy byly pořízeny.

Policistovi, který by takto selhal, hrozí okamžitý vyhazov a trestní stíhání za zneužití pravomoci veřejného činitele.

Hlouběji se tématu věnuje dnešní MF DNES.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video