V první den bezpečnostního veletrhu IDET na brněnském výstavišti se konala...

V první den bezpečnostního veletrhu IDET na brněnském výstavišti se konala konference o vyzbrojování a podpoře rozvoje obranného průmyslu v Česku. Na snímku ministr obrany Lubomír Metnar. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Nechceme, aby v Iráku vznikl další Islámský stát, řekl ministr Metnar

  • 57
Českým vojákům v Iráku podle ministra obrany Lubomíra Metnara nehrozí bezprostřední nebezpečí. „Zájmem České republiky je stabilita v Iráku. Nechceme, aby tam vznikl další Islámský stát, který bude vykonávat teroristické útoky proti nám, proti Evropě. Proto tam také jsme a pomáhali jsme s výcvikem místním ozbrojeným silám,“ řekl Metnar.

„Máme tam 42 vojáků, z toho je pět policistů, vojenští policisté a chemici. V současné době byl výcvik iráckých ozbrojených sil přerušen a se spojenci, s partnery se radíme, jak budeme dál postupovat. V současné době jsou na základnách a nemám informace, že by jim hrozilo nějaké bezprostřední nebezpečí,“ řekl ministr obrany při příchodu na jednání vlády. 

Čeští vojáci tak zatím v Iráku zůstávají, ač irácký parlament v neděli na mimořádné schůzi vyzval vládu, aby zajistila odchod všech cizích vojáků ze země. Situace v oblasti eskalovala po zabití velitele elitních íránských jednotek Kuds Kásema Solejmáního. Američané Solejmáního zabili v iráckém hlavním městě Bagdádu a Írán reagoval, že se pomstí.

Ministr Metnar dostal před pondělním jednáním vlády i otázku, jak hodnotí vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa, že má vytipováno 52 íránských cílů, které USA zasáhnou, pokud Teherán v odvetě za zaútočí na Američany či americký majetek. „To se musíte zeptat prezidenta Trumpa,“ řekl Metnar. A dál se o věci odmítl bavit.

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš se v neděli při tradičním novoročním obědě v Lánech shodli, že Evropa měla více zapojit do urovnání konfliktu mezi Spojenými státy a Íránem. „Evropa by měla skutečně vyzvat Spojené státy i Írán, aby situace neeskalovala. Měli bychom se více angažovat jako Evropané,“ prohlásil Babiš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video