Nepřímé důkazy nestačily, říká soudce o verdiktu k Čapímu hnízdu. Chválí policii

  • 509
Andrej Babiš a Jana Nagyová byli podruhé zproštěni viny v kauze Čapí hnízdo, ve které je obžaloba vinila z neoprávněného získání padesátimilionové dotace z Evropské unie. Původní rozsudek zvrátil vrchní soud, případ tak nyní projednal pražský městský soud znovu. Soudce Jan Šott po jednání soudu vysvětlil, že nepřímé důkazy k prokázání trestného činu nestačily.

Soudce na začátku brífinku odmítl, že by byl prokázán trestný čin. „Od začátku byly jen nepřímé důkazy. Důvodné podezření policie bylo oprávněné. Protiprávní jednání jsme pečlivě prostudovali, nenašli jsme ale řetězec jasných důkazů,“ informoval Šott.

Policie podle soudce odvedla dobrou práci. „Žádné politické tlaky jsem tam neviděl, policisté pracovali velmi pečlivě,“ uvedl Šott. Na vypracování písemného rozsudku si soudce sám dal limit tří měsíců. „Pokud mi to dovolí psychický i fyzický stav,“ komentoval Šott.

Babiš i Nagyová trvali na své nevině, žalobce Jaroslav Šaroch jim ale navrhoval podmínečné tresty a pokuty.

Babiše i Nagyovou v kauze Čapí hnízdo soud zprostil viny

Obžaloba také tvrdila, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu odmítají.

Projednávání kauzy začalo v září 2022. Soud loni 9. ledna nepravomocně zprostil expremiéra Babiše i jeho bývalou poradkyni Nagyovou obžaloby. Podle soudce Jana Šotta nebyl skutek popsaný v obžalobě trestným činem. Nebylo prokázáno, že společnost Farma Čapí hnízdo byla účelově vyčleněna z Agrofertu. Důvodem byly spíše rodinné vztahy.

PŘEHLEDNĚ: Časová osa kauzy Čapí hnízdo

V polovině dubna podal státní zástupce Jaroslav Šaroch proti tomuto rozsudku odvolání. Počátkem května žalobce poslal doplnění odvolání vrchnímu soudu. Navrhoval zrušení osvobozujícího rozsudku a vrácení případu městskému soudu. Podle zjištění deníku Právo Babiš s Nagyovou Šarochovo odvolání ve svých vyjádřeních z poloviny srpna odmítli.

V půlce září odvolací senát Vrchního soudu vrátil kauzu prvoinstančnímu soudu. Zdůvodnil to tím, že některé důkazy nebyly provedeny a je potřeba tyto nedostatky napravit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video