ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Příští dva týdny budou nadprůměrně teplé. Sníh zůstane jen na horách

  • 54
Leden bude podle meteorologů nadprůměrně teplý, sněhové srážky proto očekávají jen na horách. Sníh bude navíc přibývat jen zvolna a v nížinách se neudrží. Víc sněžit by mohlo až na konci ledna. Přes den teploty zůstanou nad nulou a ani v noci by nemělo výrazně mrznout.

Meteorologové předpokládají, že období od 6. ledna do 2. února bude jako celek slabě nadprůměrné. „Výrazně teplejší by měla být první polovina předpovědního období,“ upřesňuje Český hydrometeorologický ústav.

Průměrná teplota přes den by se v příštích dvou týdnech měla pohybovat kolem dvou stupňů Celsia. V noci bude nejčastěji kolem minus tří stupňů.

Ve druhé polovině ledna a na přelomu února bude pravděpodobně o něco chladněji. Ani tak by ale teploty neměly vybočit z hodnot typických pro tuto část roku.

I srážky budou standardní. „Jenom od 20. ledna očekáváme srážkové úhrny nad hodnotou dlouhodobých průměrů,“ uvedl ČHMÚ v měsíční předpovědi.

Poměrně vysoké teploty, které se mohou přes den pohybovat v rozmezí mezi minus dvěma až devíti stupni nad nulou, způsobí tání sněhu hlavně v nížinách. „Nelze předpokládat, a to zejména v prvních dvou týdnech, tvorbu sněhové pokrývky v nižších polohách,“ dodali meteorologové. Přibývání sněhu na horách bude navíc jen pozvolné.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 6. ledna do 2. února je minus 1,5 stupně Celsia. Podle záznamů vedených od roku 1951 bylo nejchladněji v roce 1963, kdy průměr činil minus 10,8 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 3,4 stupně meteorologové zaznamenali v roce 2007.

Měsíční výhled

ČHMÚ zakládá svůj měsíční výhled na statisticko-analogické metodě, která neudává předpověď přesných teplot ani srážek. Vychází ze všech naměřených údajů na našem území od roku 1951 a ukazuje tak pouze trend ve vývoji počasí, tedy pravděpodobnost srážek a vývoje teplot v porovnání s průměrem v daném ročním období.

Pro lepší orientaci v grafech můžete použít náš návod.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video