Meningokok typu C si letos vybral již třetí oběť

- Třiadvacetiletý voják, který zemřel v pondělí v důsledku meningokové nákazy, není zdaleka ojedinělou obětí v České republice. Smrt způsobila baktérie meningokoka typu C, který se v posledních pěti letech značně rozšířil. Letos meningokok zabíjel již třikrát, v březnu nákaza usmrtila v Chomutově tříletého chlapce, v květnu zemřela na meningitidu patnáctiletá dívka v Ostravě. Nejvíce ohroženy jsou děti, adolescenti, staří lidé a osoby s poruchou imunity.
Česká armáda bojuje s meningokokovou nákazou očkováním od roku 1995. Právě před třemi lety zemřelo po napadení meningokokem několik vojáků základní služby. V dubnu 1995 infekci podlehl vojín z prostějovské posádky, druhý zemřel v září ve zlínské nemocnici. Vojáka z pražských kasáren v Karlíně, u něhož nemoc propukla na jaře téhož roku, se podařilo zachránit. Několik smrtelných onemocnění mezi vojáky způsobil meningokok C také v roce 1993 ve východních Čechách.
Výskyt nemoci v posledních letech stoupá. Podle údajů Státního zdravotního ústavu onemocnělo v důsledku meningokokové infekce v ČR v roce 1991 celkem 66 osob, o dva roky později to již bylo 110 postižených, v roce 1995 počet nemocných stoupl na 197. Loni prodělalo v ČR podle tisku meningokokový zánět mozkových blan 162 lidí. V předchozích třech letech nákaze v ČR každý rok podlehlo okolo 20 nemocných.
Meningokoková sepse je onemocnění stále častěji končící smrtí. Jeho závažná forma má podobu zánětu mozkových blan s teplotami překračujícími 40 stupňů Celsia, může se však projevit i jako běžná respirační infekce.
Infekce vyvolaná mikrobem Neisseria meningitis se přenáší kapénkovou cestou výhradně z člověka na člověka a postihuje zejména nízké věkové skupiny obyvatelstva. V současné době jde podle dostupných informací o nejrychleji smrtící infekci.
Naproti těmto údajům se však meningokok vyskytuje u desetiny obyvatel, aniž ohrožuje jejich zdraví a život, při oslabené imunitě pacienta však může skončit právě zánětem mozkových blan, sepsí či toxickým šokem. Při včasném zjištění nemoci, která se léčí antibiotiky, se ale většina pacientů uzdraví.

V posledních letech se meningokok objevuje jako vážná hrozba v celé Evropě. Letos na jaře meningokoková nákaza způsobila rozsáhlou paniku ve východním Bavorsku, kde zákeřná bakterie způsobila deset vážných onemocnění, z nichž dvě byla smrtelná. Další případy se vyskytly v Horních Rakousích. V zasažených okresech úřady přistoupily k rozsáhlé očkovací akci a nechaly uzavřít řadu škol a školek.
Největší počet obětí si však infekční zánět mozkových blan pravidelně vybírá na africkém kontinentu. V Burkina Fasu v roce 1997 bakterii meningokoka podlehlo 2500 osob, o rok dříve si epidemie v téže zemi vyžádala takřka dvojnásobek obětí. V Nigérii zemřelo před dvěma lety v důsledku meningitidy téměř 8500 lidí

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video