Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Soudce celebrit Valehrach znovu přišel o část platu. Opět kvůli průtahům

  • 24
Před dvěma roky soudci Obvodního soudu pro Prahu 8 Martinu Valehrachovi zkrátil Nejvyšší správní soud na půl roku plat o deset procent. Důvodem bylo jeho neúměrně dlouhé vyřizování soudních sporů. Ve čtvrtek soudce stanul před kárným senátem znovu, opět kvůli průtahům. A tentokrát už byl trest vyšší.

„Kárným opatřením je srážka z platu ve výši dvaceti procent po dobu osmi měsíců,“ oznámil ve čtvrtek mluvčí soudu Michal Novotný.

Valehrach před dvěma roky vyvázl s poměrně mírným trestem, žalobce navrhoval snížit plat o čtvrtinu a na celý rok. Kárný senát tehdy ale přihlédl k tomu, že se soudce snažil svá pochybení napravit. 

Valehrach patří mezi zkušené soudce. Začínal v roce 1986 právě na Obvodním soudě pro Prahu 8, o jedenáct let později přešel na Městský soud v Praze, odkud se v roce 2013 vrátil zpět na obvodní soud.

Právě na stěhování se vymlouval, když kárný senát v prosinci 2016 rozhodoval o jeho prvním trestu za průtahy. Ty měl tehdy ve 244 soudních případech.

Zemanův civilní soud s exradním, jenž psal o jeho rakovině, bude pokračovat

Valehrach si stěžoval na to, že nedostal slibovaný čas na zapracování ani tým, se kterým byl zvyklý pracovat na městském soudě. Poukazoval také na to, že po letech specializace se vracel řešit občanskoprávní věci podle starého i nového zákoníku. A odkazoval i na zdravotní problémy a tragické události v rodině.

Kárný senát tehdy jeho námitky uznal. Souhlasil i s tím, že výsledky jeho práce se nedají srovnávat s prací jiných soudců, kteří mají práci na soudě již „zajetou“.

Předseda obvodního soudu Michal Vacek, který tehdy kárnou žalobu podával, to viděl jinak. Obával se spíše toho, že Valehrach trpí syndromem vyhoření. 

Upozorňoval, že měl „neuspokojivé pracovní výsledky“ i na městském soudě a přeložen byl proto, aby se ještě nezhoršovaly a on nečelil kárné žalobě už tam. Nové prostředí obvodního soudu ho mělo motivovat a vybudit k vyšším výkonům.

To se nestalo a Vacek nyní podal kárnou žalobu znovu. Tentokrát to měl kárný senát s rozhodnutím a potrestáním jednodušší, neboť se soudce s žalobcem předem dohodl na vině i trestu. Valehrachovo vyjádření se nepodařilo získat.

Mediálně známé případy

Valehrach se v minulosti na městském soudě specializoval na autorské právo, ochranu duševního vlastnictví i ochranu osobnosti. Řešil mediálně známé spory. Třeba žalobu Jany Bobošíkové, která v roce 2007 žádala omluvu od bývalého ředitele televize Nova Vladimíra Železného za „lži, urážky a výmysly“, které o ní údajně šířil v médiích.

Vrchní soud potvrdil seniorovi čtyři roky za kácení stromů před vlaky

Valehrach žalobu zamítl s tím, že veřejně činné osoby si mají spory řešit v médiích a nikoli u soudů.

Zamítl i žalobu tehdejšího expremiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), jenž tvrdil, že zveřejnění Kubiceho zprávy mu prohrálo volby v roce 2006.

Rozhodoval také o sporu mezi muzikanty a nařídil kytaristovi kapely Support Lesbiens Jaroslavu Helešicovi, aby zaplatil hudebníkovi Janu Kalouskovi 200 tisíc korun kvůli pár taktům z jeho písně Chodím ulicí. Řešil i případ Strany zelených, která v předvolební kampani zneužila slogan písně Katapultu: „A co děti? Mají si kde hrát?“

Na starosti měl v minulosti i spor o stávku odborů či případy lidí, kteří se domáhali vymazání ze seznamu spolupracovníků StB.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video