Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

  • 121
Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi (ANO), že straší migrací, přestože současná koalice podle něj dodržela zadání, které jí přenechala předcházející Babišova vláda. Odpor proti migračnímu paktu ze strany hlavního mluvčího opozice je podle něj politickým tahem a má mu to „velmi za zlé“.

Ministr dostal v pořadu otázku, proč se vládě nedaří zmírnit strach lidí z migračního paktu.

„Protože jeden z důležitých mluvčích opozice se vyjadřuje způsobem, který je naprosto odpuzující, odporný, naprosto nepravdivý. A já musím říct, že tihle obchodníci se strachem prostě jsou viníci toho, proč je ta společnost tak rozdělená, proč je zkrátka tolik lidí vystrašených, mají strach, že kdoví, co se strašného stane,“ odpověděl Dvořák v pořadu Co na to ministr. Jako konkrétní příklady strašení uvedl údajné přidělování migrantů do bytů nebo do chalup.

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

„Vystrašit obyvatele a postavit se do čela jejich ochránců je tak jednoduché, když žádné skutečné nebezpečí v tuhle chvíli nehrozí. Je to jednoduchý politický program,“ dodal Dvořák s tím, že to má Andreji Babišovi „velmi za zlé“. Upozornil na to, že když byl Babiš předsedou vlády, stejný migrační pakt se projednával a bylo k němu potřeba zaujmout takzvanou rámcovou pozici.

Migrační pakt je tisíckrát horší než povinné uprchlické kvóty, řekl Babiš

„Česko může podpořit povinný flexibilní solidární mechanismus,“ přečetl ministr z rámcové pozice, kterou přijala vláda Babiše. Podle Dvořáka tedy současná koalice dodržela zadání, které jí přenechala vláda předsedy ANO a navíc pětikoalice vyjednala výjimku pro země s větším počtem uprchlíků například z Ukrajiny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video