Kardinál Duka předal proboštovi staroboleslavské kapituly sv. Kosmy Damiánu...

Kardinál Duka předal proboštovi staroboleslavské kapituly sv. Kosmy Damiánu Liboru Bulínovi mariánský reliéf Palladium země české a jmenovací dekret strážce Palladia. (17. prosince 2019) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Palladium země české se vrací do Staré Boleslavi. Dočasně bylo v péči Duky

  • 8
Palladium země české se vrátí z Prahy do Staré Boleslavi, kde je tento mariánský reliéf trvale umístěn. Vyobrazení Panny Marie s Ježíškem je staletí stará destička, jejíž historie sahá až ke sv. Václavu a jeho babičce sv. Ludmile. Národní kulturní památka byla po dobu rekonstrukce staroboleslavské baziliky dočasně v sídle pražského arcibiskupa.

Kardinál Dominik Duka palladium předal v úterý proboštovi staroboleslavské kapituly sv. Kosmy a Damiána Liboru Bulínovi. Duka také jmenoval Bulína strážcem Palladia země české a předal mu i jmenovací dekret.

Obrázek, který podle legendy darovala svatému Václavu jeho babička svatá Ludmila, se dosud vystavoval jen výjimečně o velkých svátcích. Od nového roku bude vystaven v boční kapli mariánské baziliky vedle oltáře. S ohledem na cenu palladia, které je svým významem srovnáváno s korunovačními klenoty, bude kaple zabezpečena, a přístupná tak bude jen s průvodcem.

Palladium je spojováno se sv. Metodějem, který jej podle tradice věnoval při křtu svaté Ludmile, a proto se významem srovnává s korunovačními klenoty. Po smrti Ludmily obrázek zdědil sv. Václav, který jej nosil až do svého skonu. Po jeho smrti se obraz na mnoho let ztratil. 

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie vznikla na místě, kde byl podle legendy obraz znovu nalezen ve 12. století. Za husitských válek byl reliéf roztaven a v první polovině 15. století ho nejspíše z dochované hmoty opět odlil neznámý umělec.

Na konci třicetileté války se ho zmocnili Švédové. Darovali ho do Vídně, odkud byl roku 1650 v triumfálním průvodu přenesen do Prahy a odtud pak definitivně do Staré Boleslavi. Baziliku opouští jen výjimečně. V roce 2015 se stal národní kulturní památkou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video