Poslanci si pozvali k výslechu bývalého redaktora MF DNES Marka Přibila (25....

Poslanci si pozvali k výslechu bývalého redaktora MF DNES Marka Přibila (25. července 2017). | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Novinář Přibil nebyl seznámen s případným spisem o jeho obvinění z pomluvy

  • 4
Policie údajně navrhuje obžalovat novináře Marka Přibila za pomluvu kvůli textu zveřejněnému na serveru Press Port Magazín. K tvrzení, s nímž v pátek přišel Deník N, Přibil, nicméně řekl, že by o tom musel být založen spis, s nímž by měl být seznámen. Nic takového se ale zatím nestalo, upozornil.

Přibil psal například o trestním stíhání premiéra Andreje Babiše, článek založil na výpovědi čtyř policistů. Ti s ním však podle vyšetřovatelů, na které odkazuje Deník N vůbec nemluvili.

„ Pakliže by psal Deník N pravdu, soudím, že bych znal (...) obžalobu, soudím, že bych byl v dané věci, o které píše – že jsem si něco vymyslel o policistech –, seznámen s nějakým spisem,“ reagoval Přibil na Facebooku. Dodal, že pokud je informace pravdivá, měla by se únikem ze spisu zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Mluvčí pražské policie Jan Daněk řekl, že konkrétní navržené jméno sdělit nemůže. „Případem se zabývali kriminalisté čtvrtého policejního obvodu, kteří po provedeném prověřování zahájili trestní stíhání konkrétní osoby pro trestný čin pomluva. Ve věci byl následně podán návrh na podání obžaloby třiačtyřicetiletého muže na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4,“ zopakoval vyjádření, z jehož kontextu Deník N dovodil, že se jedná o Přibila. O návrhu policistů nyní rozhoduje Obvodní státní zástupce pro Prahu 4.

Přibil upozornil, že ho nedávno odškodnili za pravomocně zastavené stíhání za pomluvu, které vedl zlínský okresní soud kvůli textu o tamním zastupiteli Romanu Vaigelovi (ČSSD). „Je-li informace o návrhu policie pravdivá, bylo by to optimistické, protože na mě nic jiného nemají,“ řekl.

Text, který už z webu ppmagazin.com bývalého novináře Mladé fronty Dnes (MFD) Přibila odstranili, pojednával mimo jiné o případu trestního stíhání premiéra Babiše (ANO) kvůli dotacím na farmu Čapí hnízdo. Podle článku a údajných výpovědí policistů případ vznikl na příkaz někdejšího ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

V článku citovaní policisté mimo jiné tvrdili, že hlavní vyšetřovatel případu dostal za kauzu post zástupce odboru hospodářské kriminality, jelikož „je tvárný“. Uváděli také, že Chovanec dal pokyn k vyšetřování případu „z důvodu zájmu ČSSD snížit nebo odstranit politickou konkurenci“.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dospěla v březnu k závěru, že policisté nejsou podezřelí z trestného činu ani přestupku. Chovanec v případu vypovídal jako svědek letos v létě. „Nikdy jsem s vyšetřovatelem Čapího hnízda nemluvil a nemluvil s ním ani (bývalý policejní prezident) generál (Tomáš) Tuhý, aby ho jakkoli úkoloval. Od samého začátku to bylo vylhané,“ řekl.

Stíhání v kauze Čapí hnízdo je zastaveno. Zvrátit to může už jen šéf žalobců

Stíhání Babiše i dalších lidí v případu Čapí hnízdo zastavilo Městské státní zastupitelství v Praze v září. Spisový materiál má nyní k dispozici nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který může v tříměsíční lhůtě rozhodnutí zrušit.

Přibil figuroval v nahrávkách, které se před dvěma lety objevovaly na twitterovém účtu Julius Šuman. Na záznamu hovořil s tehdejším vlastníkem MFD Babišem o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Současný premiér i Přibil odmítli, že by měli k dispozici spisy z vyšetřovaných kauz.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video