Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček | foto: Petr Topič, MAFRA

Poslanci si zvou vyšetřovatele kvůli Ondráčkovi z KSČM, který urazil Horáčka

  • 393
Kvůli slovům komunisty Zdeňka Ondráčka o neúspěšném kandidátovi na Hrad Michalu Horáčkovi dorazí do Sněmovny vyšetřovatel, který žádá o vydání Ondráčka k trestnímu stíhání kvůli tomu, že Horáčka označil za spolupracovníka bývalé Státní bezpečnosti a za „veksláka“. Vyšetřovatele si pozval mandátový a imunitní výbor.

Výbor také na příští jednání pozval komunistického poslance Ondráčka. Až je vyslechne, dá doporučení celé Sněmovně, zda by měla poslance vydat.

„Je vidět, že lež je pořád nepřijatelná,“ komentoval již v srpnu textař a bývalý majitel sázkové kanceláře Fortuna Horáček fakt, že se policie začala výroky komunistického poslance o něm zabývat. 

„Žádost byla podána v návaznosti na trestní oznámení, které podal pan Michal Horáček,“ řekl dříve mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

„Pan Ondráček mě, navzdory dokumentům, které jsem zveřejnil, označil za spolupracovníka StB a veksláka,“ glosoval Horáček snahu policistů, aby Sněmovna vydala komunistického poslance. Spolupráci s tajnou policií minulého režimu odmítá.

Kolem Ondráčka bylo rušno již dříve. To když KSČM prosadila bývalého policistu, jenž v roce 1989 zasahoval proti demonstrantům protestujícím proti minulému režimu, do čela komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřujícího trestné činy policistů.

Po mohutné demonstraci proti tomu na Václavském náměstí a poté, co šéf ANO, premiér Andrej Babiš následně řekl, že Ondráček v takové funkci být nemá, komunistický poslanec z čela komise pro kontrolu GIBS sám odstoupil. Prohlásil, že jeho rodina čelila výhrůžkám. Později se nezúčastnil hlasování o důvěře menšinové vládě ANO a ČSSD tolerované komunisty.

Ondráček odstoupil z čela komise pro kontrolu GIBS (březen 2018):

6. března 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video