Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpívají a hrají dětem i seniorům. Loutky v nemocnicích tiší bolest už osmnáct let

  19:16
Loutky v nemocnici v Motole působí už 18 let a hrají písničky a loutkové divadlo pro děti i seniory. Z původních třech členů neziskové organizace se stalo třicet a působí po celé České republice. Pozitivní reakce získávají jak od dětí, tak i rodičů a lékařů. „Je to rozptýlení od toho, že tu jsou děti zavřené a myslí na bolest,“ chválí je maminka nemocné holčičky.

Marka Míková prochází spletitými chodbami Motolské nemocnice. „Jsme tady už 18 let. Konečně máme normální šatnu, my jich vystřídali,“ říká umělkyně, když sestupuje dolů ze schodů. Až úplně dole konečně otevírá dveře do místnosti bez oken. „Tady je naše malinká převlékárna,“ usmívá se a už ukazuje na rozpis, podle kterého se s ostatními členy neziskové organizace Loutky v nemocnici v Motole střídají.

Marka Míková s dřevěnou loutkou žabáka rozveseluje děti za spolek Loutky v nemocnici v pražské Fakultní nemocnici v Motole. (5. září 2023)

„Dneska budu hrát tady s kolegou Fumasem. Jdeme na kardiologii, ORL, pediatrii, máme toho hodně, ale to taky je vždycky,“ popisuje vesele Míková a pokyvuje hlavou směrem, kde stojí Jaromír František Palme, kterému se říká Fumas. „Bude hrát na kytaru, dneska jde za muzikanta. Já si vezmu kufřík, vezmu žabáky a uvidíme,“ říká s širokým úsměvem Míková.

Později už Míková vytahuje z polic jednotlivé loutky. Kašpárka, Františku, která se nosí na rehabilitaci, protože se může všemožně hýbat, a býka. „Je tady spousta malinkatých kufříků a v každém je pohádka,“ prozrazuje a otevírá kufřík s pohádkou O Smolíčkovi pacholíčkovi. „Tady je malý Smolda a tady jsou zlé jezinky, potvory příšerné,“ popisuje loutky Míková a vžívá se u toho do role. „Včera jsem to hrála a nikdo se jich tedy nebojí,“ dodává věcně.

Loutkáři rozdávají svoji „medicínu“ dětem, které jsou o svátcích v nemocnici

Vracíme do hry klasické pohádky

Členové Loutek v nemocnici se také svěřují s plány do budoucna. „Tohle je velikánské marionetové divadlo. Chodíme také na pohotovost a tam je možné dovést tento vozíček a pro děti, co tam čekají, zahrát malou pohádku, nebo srandovní improvizaci,“ přibližuje Míková a dodává, že divadlo se na to musí ještě připravit.

„Já se snažím vracet klasické pohádky zase do hry, moc je neměnit. Spíš povzbudit děti, aby si vzpomněly, jak to bylo, aby se klasika, ať už lidová písnička nebo třeba klasické pohádky, zase vrátily do dětství,“ vysvětluje hudebnice Míková.

Marka a Fumas, jak je znají děti, si s sebou berou věci, které budou na pokojích potřebovat. Marka mimo jiné také slibované žabáky a Fumas kytaru. Zanedlouho už zvoní na jedno z oddělení z rozpisu.

Loutky v nemocnici vcházejí do pokoje, kde je také malá Laura. Oba muzikanti s širokým úsměvem na tváři rozdají dětem a také mamince Laury chrastítka, které vypadají jako ovoce. Za chvíli hrají dětské písničky jako Skákal pes nebo Pec nám spadla a děti s nimi chrastí do rytmu.

Nečekala jsem, že budu princeznou, vzpomíná po letech pohádková Růženka

Každého zaujmout jinak

„Je to rozptýlení od toho, že tu jsou zavření a myslí na bolest. Dětem to vždycky zvedne náladu a prospívá jim to,“ říká Markéta Hrubá, maminka Laury. „Jsme tady dlouho, a ještě tady dlouho budeme,“ dodává unaveně, ale teď ale doširoka usmívá. Loutky totiž často pomáhají rozveselit i rodiče.

Míková z kufříku vytahuje omalovánky se slonem na přebalu a podává je dětem. Holčička v zeleném tričku s údivem děkuje a směje se na loutku dřevěného žabáka, která ji obzvlášť zaujala. Loutky v nemocnici se loučí a odcházejí do dalšího pokoje. Tady už je starší, desetiletý Michal a účinkujícím je jasné, že ho musí zaujmout jinak.

V nemocnicích hrají pro děti, marionety a maňásky představí v knihovně

„Fumas je nejenom muzikant, ale taky ilustrátor a malíř, takže pro nás za ty roky vyrobil řadu takových plachet, jak se dříve hrály kramářské písně,“ popisuje Míková a ukazuje plachtu k písni Stará archa. S Michalem, který po operaci sedí na pokoji s obvázanou hlavou, pak hrají píseň Tři citrónky. „Větší děti to hrozně baví,“ dodává Míková.

„Je to určitě super nápad udělat dětem radost, zvláště když jsou smutné po operaci. My jsme teď zažili Loutky a v létě i Klauny a obojí bylo moc hezké, “ popisuje Michalova maminka Jana Nová.

Při odchodu Michal nedostane omalovánky, ale pro změnu CD s písničkami pro větší děti, kde písničku věnovali interpreti jako Vypsaná fixa nebo právě kapela Jaromíra Františka Palme z Loutek v nemocnici.

Loutky dělají radost i seniorům

„My už teď hrajeme i pro seniory, navštěvujeme jeden hospic, několik LDN (léčeben dlouhodobě nemocných, pozn. red.) a funguje to tam taky krásně, vlastně hlavně zpíváme, lovíme v paměti klientů slova, oni si na to vzpomínají. Myslím, že z nás mají taky velkou radost,“ vypráví Míková.

„Muziku dělám 40 let, ale něco jiného je vystoupit na pódium s bigbítovou kapelou a něco jiného je vstoupit do pokoje, kde je třeba někdo, komu není úplně dobře. Je úplně jiné snažit se na něj napojit a nějakým způsobem pro něj zahrát,“ popisuje svoji zkušenost z nemocnice Palme. Pro Míkovou je působení v nemocnici vzpruha.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...