Lipnice hlásí: Haškiáda letos nebude

Lipnice nad Sázavou - Festival humoru a satiry - Haškiáda se letos neuskuteční. Akce neodmyslitelně patří k Lipnici nad Sázavou a díky ní malá obec na Havlíčkobrodsku přivítá každoročně v červnu tisíce smíchuchtivých návštěvníků. Letos však nenašla svého pořadatele.

Tradice vyhlášené Haškiády, která vždy oplývala kvalitním programem a vystoupeními řady populárních bavičů a komiků, tak bude po dvaačtyřiceti letech přerušena. "Mysleli jsme, že uspořádáme festival sami, ale když jsme to všechno zvážili, museli jsme tuhle myšlenku zavrhnout. Je to náročná práce," povzdechl si lipnický starosta František Žatečka.

V roce 1999 sice obec pořadatelem Haškiády byla, ale letos už si na to netroufá."Musí být naplněn Haškův odkaz, chce to legraci a zábavu. Než aby to nestálo za nic, raději se do toho nebudeme pouštět. Je to složité už díky vysokým honorářům, které účinkující požadují," řekl starosta, který se do poslední chvíle snažil letošní Haškiádu zachránit.

"Psali jsme panu Šípovi nebo dvojici Genzer a Suchánek, ale všechno ztroskotalo především na financích. Jen vloni byl rozpočet sto padesát tisíc korun," konstatoval Žatečka smutnou situaci. Ani nabídky různých agentur Lipnickým trn z paty nevytrhly. Neúnosné částky, které požadovaly, si obec v žádném případě nemůže dovolit zaplatit.

Starosti Lipnickým dělá také to, že se už dva roky marně snaží najít solidního nájemce letního amfiteátru pod hradem, kde se festival humoru a satiry každoročně odehrával. "Je to smůla. Kromě Rockové Lipnice (14. června) a Reje noci svatojánské (23. června) tak zůstane amfiteátr prakticky bez využití," vysvětlil starosta Lipnice.

Obec je přitom rozhodnuta potenciálnímu zájemci s úpravami amfiteátru pomoci. I přesto, že areál bude letos využit jen z části, hodlá vedení obce do jeho úprav investovat nemalé částky. "Nechceme, aby to tu chátralo, opravy by měly vyjít asi na sto tisíc korun," dodal Žatečka. Předělávat se tak bude pódium, do areálu bude zavedena voda a v současné době se pracuje i na obnově sociálního zařízení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video