Lidovci odmítli duhovou koalici, Klaus se ale nevzdává

- Předseda KDU-ČSL Jan Kasal odmítl na schůzce se šéfem ODS Václavem Klausem vznik takzvané duhové koalice, Klaus však hodlá pokračovat v přesvědčování nekomunistických stran, že tato varianta složení vlády je nejlepší.
"To, že jsme nedošli ke shodě, neznamená, že nechceme nadále hledat společně s dalšími demokratickými stranami řešení, které by znamenalo nalezení efektivní, tedy nejlépe většinové vlády pro naši zemi," řekl po více než dvouhodinové schůzce novinářům předseda KDU-ČSL Jan Kasal.

Ani odmítnutí lidovců však ODS od jejího úmyslu neodradí. "ODS pokračuje ve svém tažení," řekl Klaus a dodal: "Supervelká koalice, která není vítězstvím pro nikoho, je nicméně variantou, která má nejméně špatných stránek a nejméně nevýhod."

Klaus se v poslední době setkal s předsedy všechdemokratických stran, naposledy před deseti dny s šéfem Unie svobody Janem Rumlem. Ani intenzivním vyjednáváním se však ODS dosud nepodařilo přesvědčit nikoho dalšího, čtyřkoalici ani ČSSD, že superkoalice je tím nejlepším řešením.

Čtyřkoalice by ráda, aby ODS před vážnými jednáními o nové vládě nejdříve vypověděla opoziční smlouvu se sociální demokracií. "Ukončení platnosti opoziční smlouvy by bylo dobrým signálem. Musím přiznat, že se nám o tom naše kolegy z ODS nepodařilo přesvědčit," prohlásil Kasal.

Na schůzce se probíraly všechny varianty řešení; konkrétní návrh na pravostředovou koalici ODS, unie a lidovců však podle Klause a Kasala dnes ani z jedné strany nezazněl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video