Lékárníci tvrdí, že snížení marže ohrozí hlavně lékárny v menších městech. Ilustrační foto.

Lékárníci tvrdí, že snížení marže ohrozí hlavně lékárny v menších městech. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Lékárníci stávkovat nebudou, s Rathem se dohodli na komisi

  • 495
Lékárníci ve čtvrtek zřejmě stávkovat nebudou. Dohodli se s premiérem Paroubkem a ministrem Rathem na vzniku pracovní skupiny, která navrhne, jak uspořit výdaje zdravotního pojištění na léky. Lékárníci plánovali stávku kvůli záměru vlády snížit marži na léky.

Podle návrhu vlády by obchodní přirážka, o kterou se lékárny dělí s distributory léků, měla klesnout o tři procenta – z 32 na 29 procent. David Rath si od tohoto kroku slibuje úsporu na lécích až 1,5 miliardy korun. - více zde

Lékárníci se však bouří a tvrdí, že tento krok zlikviduje lékárny v menších městech, které už teď živoří. Díky nim nemusejí lidé s každým receptem jezdit daleko do města.

Navíc lékárníci tvrdí, že sice ušetří pojišťovny, ale zdraží se léky, u kterých je spoluúčast lidí. Řada lékáren se totiž ztrátu bude snažit dohnat u léků, na které si lidé připlácejí.

"Tříprocentní snížení marže obyčejní pacienti ani nezaznamenají, jde o haléřové položky. Ale víc zaplatí chronicky nemocní," říká viceprezidentka České lékárnické komory Leona Štěpková, sama majitelka malé lékárny v Hostomicích u Prahy.

"Ze své vůle vycházím vstříc pacientům s psychiatrickými chorobami, nemocnou prostatou, astmatikům a diabetikům. Na jejich léky dávám nižší marži než 32 procent, aby nemuseli tolik doplácet. To už ale teď nepůjde," dodává.

Rath: ČR by se bez lékáren obešla
Stávku považovala Česká lékárnická komora za poslední možnost, jak upozornit na to, že Česko nešetří na lécích na správných místech.

Ministr zdravotnictví David Rath však tvrdí, že vláda nedělá nic jiného, než že kope za zájmy pacientů. "Chceme šetřit a chceme, aby pacienti méně platili," říká.

"A stávka? Rozumím jim. Nikdo nemá rád, když se mu snižuje příjem. Ale kdyby chtěli stávkovat déle, pak mám na stole nový zákon o lécích, kam stačí dopsat jedinou větu, a lékaři budou moci léky nakupovat a vydávat pacientům sami. Česká republika by se obešla téměř bez lékáren. Byl by to podobný systém jako ve Švýcarsku a pro pacienta výhodný," vzkázal Rath bouřícím se lékárníkům.

Silná slova nakonec vystřídala dohoda. Skupina, na které se s lékárníky dohodl, by podle Ratha měla nejpozději do konce ledna přijít s jasnějším a komplexnějším návrhem, aby "nynější snížení marže bylo bráno jenom jako předchodné, a klidně od února, března mohlo být nalezeno definitivnější opatření".

Spolu s lékárníky budou v komisi také majitelé lékáren, dodavatelé léků a odborníci z ministerstev zdravotnictví a financí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Jak ušetřit

Video