ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Přijdou o lékaře? Soukromé nemocnice už nepokryjí růst platů ve státní sféře

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Na jedné straně čelí růstu výdajů na energie a léky, na straně druhé tlaku zaměstnanců na růst platů. V takovém presu se ocitly nemocnice, které se bojí, že spíše nebudou mít na výplaty a že jim lékaři začnou odcházet.

Pro jsou platové tabulky závazné a přidat zdravotníkům musí, když to schválí vláda. Ve druhé části špitálů, mezi které patří třeba krajské a jiné akciovky a řídí se mzdovými směrnicemi, mzdy pokulhávají. (Plat je odměna za práci zaměstnanců státu, obce či kraje, mzdu pobírají všichni ostatní, pozn. red.) “Ve mzdách jsme se snažili držet krok podle růstu platů ve státní sféře, jenomže už to nebude možné. Tím, jak nám porostou náklady na energie, na mzdy nám toho zbude velmi málo. Maximum, co z toho půjde vyždímat, je nárůst mezd ve výši tří čtyř procent,“ řekl MF DNES Martin Čarvaš, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic a ředitel prachatické nemocnice.

V roce 2010 průměrný plat lékaře v Česku 50 235 korun. Průměrná mzda v „nestátních“ zařízeních byla jen o tisícovku nižší. Dle nejnovějších údajů za loňský rok se plat lékařů více než zdvojnásobil.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video