Miloš Frýba na archivním snímku | foto: Česká televize

Legendární televizní hlasatel Miloš Frýba jde do důchodu

  • 55
Miloš Frýba, jedna z ikon černobílých i barevných českých a slovenských obrazovek 70. a 80. let, definitivně odchází z České televize do důchodu. I když z televizních obrazovek zmizel krátce po sametové revoluci, na Kavčích horách stále pracoval. Frýba byl a stále je populární, má i svůj fanklub.

Frýba končí v České televizi po čtyřiceti letech spolupráce. Byl prvním mužem mezi programovými hlasateli, zahajoval pravidelné barevné vysílání, jako poslední se přihlásil z Měsťanské besedy, odkud Československá televize vysílala před stěhováním na Kavčí hory.

Hlasatel Miloš Frýba vítá 20. 11. 1989 diváky u televizních obrazovek v 8:50 ráno. Poté následují zprávy.

Dnes třiašedesátiletý Frýba do televize nastoupil jako tvůrce elektrických efektů, hlasatelem se stal v roce 1972 po vítězství v konkurzu. Po roce 1990 tuto práci opustil a chopil se úlohy režiséra. Jeho fanoušci mu přesto zůstali věrní, každoročně se scházejí 25. ledna, kdy slaví svátek Miloš, v den takzvaného Frýbestru.

Miloš Frýba na snímku z roku 1999

Miloš Frýba na snímku z roku 1999. (autor: ČTK)

Kořeny frýbovské legendy sahají právě do šedivých normalizačních 80. let. Její vyznavači vzpomínají, jak pro ně v tehdejším socialistickém Československu při dospívání obvykle právě Frýbou ohlašované zprávy v 8:50 znamenaly jednu z mála nezpochybnitelných jistot.

Oslava Frýbestru 2008 v Praze Dejvicích

V tento ranní čas proto také dodnes fanoušci v nádražní restauraci v pražských Dejvicích zahajují svou tradiční lednovou oslavu, jíž se účastní desítky lidí. Hlavní náplní programu bývají písně opěvujících jejich guru, jehož černobílá fotografie blahosklonně shlíží místo prezidentského portrétu z čestného místa na zdi.

Pozvánka na FrýbestrNápadu se počátkem 90. let chytila tehdy velmi populární skinheadská skupina Orlík, která jednu ze svých desek nazvala Miloš Frýba for President a podle skalních členů dejvického klanu, kteří se od holohlavých muzikantů distancují, sklízela nezaslouženě jejich slávu.

Sám Frýba se však oslavy zásadně neúčastní a informace o jejich konání obvykle nekomentuje. Podle informací iDNES.cz je vážně nemocný.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video