Ivan Langer na představení knihy Reforma policie ČR (25.4.2012)

Ivan Langer na představení knihy Reforma policie ČR (25.4.2012) | foto: Petr Topič, MAFRA

Langer napsal knihu o reformě policie. Nad jejím stavem smutní

  • 134
Exministr vnitra Ivan Langer představil knihu věnovanou reformě policie. Na více než třech stovkách stran je popsána cesta k nové podobě bezpečnostního sboru. Toho samého sboru, nad jehož dnešním stavem Langer neskrývá rozčarování a jehož vedení označuje za nekompetentní.

Představení tlustospisu s názvem Reforma policie České republiky aneb Pomáhat a chránit se odehrálo na půdě "Langerovy" vysoké školy CEVRO Institut. Bývalý ministr vnitra vydání knihy označil za jeden z důležitých životních bodů. Cílem prý však nebylo hodnotit, ale popsat cestu k zásadní reformě policie.

Představení se zúčastnili lidé z bývalého Langerova týmu, policie i politici, včetně Jeronýma Tejce z ČSSD. Langer nad knihou neskrýval potěšení, nazval ji "dokumentem své doby".

Mnohem méně spokojený byl, když došla řeč na současný stav policie. "Jsem z toho smutný. Myslím, že vedení policie v podobě policejního prezidenta řeší věci, které jsou nepodstatné, namísto těch podstatných," vyjádřil se k podobě policejního sboru Langer.

Lessy je Bártovo dračí vejce

Současné vedení je podle něj nekompetentní a činí kroky, které v nynější ekonomické situaci policii příliš nepomáhají. Policejního prezidenta Petra Lessyho dokonce neváhal označit za "dračí vejce, které nám tu zanechal Vít Bárta".

Sám Lessy tento Langerův výrok odmítl komentovat. "Nebudu se vyjadřovat k tvrzením bývalých politiků," vzkázal iDNES.cz. 

Exministr Lessymu a jeho podřízeným vyčítá hlavně odklon od hlavních cílů reformy. "V tuto chvíli probíhá úplně opačný proces, než by měl. Plukovník Lessy znovu obnovuje okresy namísto toho, aby zefektivňoval poměr mezi řídícími a řízenými policisty."

Podle Lessyho ale pouze současné vedení napravuje předchozí chyby. "Máme naprosto přesná čísla. Poměr mezi řízenými a řídícími se určitě nezhoršuje," oponuje policejní prezident. "Co se týká okresů, tak žádnou takovou věc neobnovujeme. Pouze v rámci reformy napravujeme, co se ukázalo jako málo funkční."

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video