Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Labe v Ústí už stoupá pomaleji

  17:06
- Záplavy způsobené deštěm a jarním táním na horách pomalu odeznívají. Hladiny řek na horních a středních tocích klesají, stoupá pouze Labe v Ústí nad Labem. I tam však pomaleji, než vodohospodáři očekávali. Voda už zatopila silnici do Děčína.

V Jaroměři jsou lidé bez tepla
Přestože se voda řeky Labe v Jaroměři již vrátila do svého koryta, problémy zde
přetrvávají. Část města totiž zůstává bez tepla. Teprve v neděli ráno voda zcela odtekla i z místního sídliště Na obci, kam se občané po dva dny dostávali pouze na loďkách. Jaroměř patřila k nejvíce postiženým městům východních Čech. Její starostka Jiřina
Jelínková si škody zatím netroufne odhadnout. "Jsou to desítky milionů," řekla

Voda zde například zcela zaplavila školu, školku, podniky Juta a Tanex Plasty a čtyři kotelny. Pod vodou skončilo koupaliště a areál místního divadla s historickými kostýmy a
archivem. "Hodnota kostýmů a archivu je nevyčíslitelná," řekla ředitelka Městského kulturního střediska Iva Kašparová. Záplavy postihly podle starostky více než polovinu
třináctitisícového města. Nejvíce zasažené oblasti byly dva dny bez elektrického proudu, ucpaný byl městský odpad. Přibližně deset rodin přišlo o celé vybavení svých domů. "Někteří jsou u příbuzných, jiné jsme ubytovali v místním azylovém domu," poznamenala Jelínková.

Pro obyvatele Turnova i nadále zákaz používání pitné vody. Lidé jsou odkázáni na cisterny nebo balenou stolní vodu, kterou objednali ve velkém množství všichni
obchodníci.

Labe na horním a středním toku klesá

Stupně povodňové aktivity

první bdělost
druhý pohotovost
třetí ohrožení

Přestože ve východních Čechách během noci na neděli střídavě pršelo, hladiny místních řek i nadále klesají. Nejvyšší povodňový stupeň podle dispečera Povodí Labe
Zdeňka Nováka ve východních Čechách nadále platí na Labi v Přelouči a v Němčicích nad Pardubicemi.

V Němčicích přitom podle něj může platit ještě několik dní, neboť voda se zde vylila do polí a mizí jen velmi pomalu. Druhý povodňový stupeň Povodí hlásí na Divoké Orlici v Nekoři, na Orlici v Týništi a na Labi v Hradci Králové. Nejnižší povodňový stupeň je na Labi v úseku Hostinné - Jaroměř, na Metuji v Krčíně, Divoké Orlici v Kostelci, Tiché Orlici v Malé Čermné a Cidlině v Novém Bydžově.

Odvolán byl třetí povodňový stupeň na Orlici pod Týništěm za soutokem Tiché a Divoké Orlice.

Pod Mělníkem byl v sobotu vyhlášen druhý stupeň, hladina tam dnes ráno ještě mírně stoupala na 513 centimetrů. Labe na Mělnicku zatím nepůsobí větší škody a podle předpovědí má jeho hladina stále klesat.

Morava na středním toku stoupá
Průtoky řek a potoků v okresech pod Jeseníky, kde se v minulých hodinách silně ochladilo a nyní hustě sněží, se postupně snižují a přestávají ohrožovat majetek. Na Olomoucku voda v řece Moravě stoupá, zatím však nezpůsobila katastrofu. Nejvážnější byla v noci situace v Litovli, kde voda zatopila několik domků, hladina řeky však i tam
začala pozvolna klesat.
"V noci řeka kulminovala při desetileté vodě; Morava zaplavila několik domků, které jsou postaveny na nevhodném zátopovém místě," řekl místostarosta Litovle Blahoslav Papajk. "Naštěstí se voda zastavila v pravý čas. Stačilo deset centimetrů a měli jsme dost velké problémy," uvedl. V Litovli, stejně jako v Moravičanech na Šumpersku deset kilometrů proti proudu Moravy, platí stále třetí povodňový stupeň, vodohospodáři však očekávají další pokles hladiny.

Voda zatím stále stoupá v Olomouci, kde očekává povodňový štáb kulminaci dnes odpoledne.

Na Šumpersku a Bruntálsku pod Jeseníky je proti pátku situace kolem rozvodněných řek podstatně příznivější. Na horním toku Moravy na Šumpersku už hasiči nezaznamenali žádné problémy. Všechny silnice, které v minulých dnech zmizely pod vodou, jsou
až na dvě výjimky sjízdné a podařilo se obnovit i provoz na poškozené trati mezi Zábřehem a Šumperkem. Druhý stupeň sice stále platí na řece Moravici ve Velké Štáhli na Bruntálsku, ale i tam voda stále klesá.

Utonulou ženu zanesl proud 30 kilometrů daleko
Policisté na Semilsku, kde Jizera způsobila katastrofální povodně, stále pohřešují důchodce z Jablonce nad Jizerou. Žena, jejíž mrtvé tělo bylo vyloveno ve čtvrtek na Malé Skále, byla tím dosud druhým hledaným člověkem. Prokázala to pitva. Důchodkyně zřejmě uklouzla a spadla do divoké vody.

Pitva prokázala, že ve čtvrtek utonulá žena je třiasedmdesátiletá pohřešovaná důchodkyně z Víchové nad Jizerou. Proud rozbouřené řeky ji donesl do třicet kilometrů vzdálené Malé Skály, kde ji objevil při tréninku reprezentační kanoista Miroslav Šimek.

"Lidé ji naposledy viděli ve čtvrtek ráno po osmé hodině, když kolem břehu Jizery sbírala klestí," uvedl Luděk Mastník z okresního policejního ředitelství v Jablonci nad Nisou. Pitva vyloučila cizí zavinění smrti. "Všechna zranění na jejím těla vznikla nárazy na kameny a stromy ve vodě."

Policisté stále pohřešují třiasedmdesátiletého důchodce z Buřan u Jablonce nad Jizerou.

Uzavřené silnice (aktualizace 12.3.17:00)

- V okrese Mladá Boleslav jsou uzavřeny
silnice II/275 Horky nad Jizerou, III/2729 Ochánky kvůli
poškozenému mostu přes Jizeru a III/2591 Čejetičky, kde je
uzavřen most přes Jizeru.
 - V okrese Mělník je z důvodu zvýšení hladiny Labe uzavřena
silnice III/24415 mezi Tuhání a Červenou Pískou. V Ústí nad Labem
je uzavřena silnice I/30 kolem Benešova mostu. Objížďky jsou
vyznačeny
 - Na Šumpersku uzavřena silnice
III/31541 v úseku Lukavice - Bohuslavice.
- V Olomouci je uzavřena křižovatka II/570 s ulicí Šlechtitelů
a silnice II/570 a II/435 v délce jednoho kilometru.

Povodeň na Semilsku už způsobila škodu za miliony
První hrubé odhady škod, způsobených na Semilsku povodní, jdou podle Pochopa nejméně do desítek milionů korun. Nedá se však vyloučit ani to, že se vyšplhají na stamiliony. "Hodně zničené jsou hlavně silnice," upřesnil Pochop.

Benátky nad Jizerou jsou pod vodou
Situace v Benátkách nad Jizerou je kritická. Výši hladiny není možné zjistit, protože voda zaplavila vodočet. Své domovy opustila už více než stovka obyvatel. Zaměstnancům místního Karborundum musel pomáhat vrtulník. Voda zaplavila dolní část města, politiniku, školku, Komerční banku, část sídliště a mnoho domů. "Stav je kritický, ale zatím ho zvládáme," řekl ČTK starosta Jaroslav Král. "Nyní se musíme postarat se o lidi, které jsme evakuovali, a čekat, až voda opadne," dodal.

Místní občané, kteří zažili velkou vodu v roce 1941, odhadují, že jde nyní o nejhorší povodeň, co pamatují. "Vůbec jsme to nečekali, dostali jsme hlášení o padesátileté vodě, ale tohle je nejméně stoletá," řekl starosta.

Po 13:30 vyhlásil místní rozhlas upozornění o zákazu hlavního hygienika používat vodu z městského vodovodu. Dodávku pitné vody budou zajišťovat cisterny. "Naštěstí máme v Benátkách sodovkárnu, která bude ihned lidem rozdávat vodu balenou," řekl starosta.

Pohled na závod Karborundum připomíná apokalypsu. Továrna je momentálně přímo uprostřed mohutného řečiště a rozbouřená voda Jizery místy sahá až po střechu budov. "Je to katastrofa," řekl ČTK ředitel společnosti Václav Zajíc. "Zatím Vám neřeknu, co voda všechno způsobila, nemůžeme se totiž do fabriky vůbec dostat," dodal.

Voda podemlela silnici, chybí jízdní pruh
Šest metrů nově opravené hlavní silnice mezi Jabloncem nad Jizerou a Poniklou se po prudkých lijácích zřítilo. Jeden jízdní pruh se utrhl a spadl o třicet metrů dolů na louku. "Obáváme se, že sesun může pokračovat," řekl v pátek dopoledne ředitel Správy silnic v Semilech Miroslav Mach. Pod vozovkou se podle něj prodral potok a podemlel ji. Objížďka vede přes Vysoké nad Jizerou.

V Mnichově Hradišti zklamali radní
Obyvatelé Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku, kteří byli v noci evakuováni ze svých domovů kvůli stoupající hladině řeky Jizery si stěžují na špatnou organizaci záchranných akcí ze strany radnice. Na celém dolním toku Jizery v okrese Mladá Boleslav byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, který znamená ohrožení.

Hladina řeky Jizery v Mnichově Hradišti dosáhla svého maxima v časných ranních hodinách a v současné době pomalu opadá. Podle místních obyvatel se řeka z břehů v takové rozsahu vystoupila naposledy v roce 1978. V nedalekém Bakově nad Jizerou hladina řeky neklesá.

Hasičům a záchranářům v okrese Mladá Boleslav přijeli na pomoc jejich kolegové z Prahy, Berouna a Mělníka.

Na celém dolním toku Jizery v okrese Mladá Boleslav byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, který znamená ohrožení. Hasiči v noci podle Martina Hitsche z mladoboleslavské povodňové komise evakuovali obyvatele z částí Mnichova Hradiště, Mohelnice, Osmějovic, Loukova, Bakova nad Jizerou, Podhrádí, Čejetic, Debře a Čejetiček.

Čtenáři iDNES informují v chatu o aktuální situaci na silnicích
dejwy        10.3.2000 9:57:51
Benatky: voda az na sidlisti - zaplaveny sklepy, v noci evakuace lidi bydlicich u Jizery
Bedny        10.3.2000 8:52:52
Stav v Jaroměři v 8.00: zatopené oblasti Růžovka, Na obci až po hotel Grand. Podle sdělení hasičů voda začíná opadat, jak je vidět na zdech zatopených budov. Celé město je bez elektřiny již od 23.00
gunmen        10.3.2000 8:26:24
jaroměř dnes ráno v 7.30 průtah městem neprujezdný objízdné trasy směruje policie. protože ráno bylo slunečné dá se očekávat zprůjezdnění komunikací v dopoledních hodinách.

Voda zatopila řadu středočeských podniků
Velká voda vážně zasáhla také řadu podniků. Nejvážnější situace v Akumě, kde voda zatopila prakticky celý závod, z Boleslavských mlýnů hlásí, že se voda blíží k silům s obilím. Škoda Auto má pod vodou vývojové centrum včetně parkoviště.

Podle Hirsche je současná prognóza poměrně příznivá. "Podle radaru by nemělo docházet k dalším srážkám, na Jizerských horách teploty klesají, takže očekáváme kolem 15 milimetrů srážek, které budou přecházet ve sněžení," řekl.

Na Rychnovsku platí ohrožení
V rychnovském okrese stále platí stav ohrožení. Během noci záchranáři evakuovali do bezpečí obyvatele ze zhruba stovky domů v Doudlebech nad Orlicí, Záměli a Potštejně. "Jejich záchrana se obešla bez zranění," uvedl člen povodňového štábu František Talavašek. Výrazně klesla také hladina v pastvinské přehradě v Orlických horách. Její pokles by měl podle vodohospodářů pokračovat i během dne.

Řeka Morava zalila úsek silnice Bohuslavice - Lukavice na Šumpersku, který se ovšem při zvýšení hladiny řeky ocitá pod vodou několikrát do roka.

Řeka Morava zalila úsek silnice Bohuslavice - Lukavice na Šumpersku, který se ovšem při zvýšení hladiny řeky ocitá pod vodou několikrát do roka.

Hasiči a záchranáři odklízejí 200 metrů krachlových zeminy a nejméně deset vzrostlých smrků u Loužice na Železnobrodsku

Záchranáři s policisty ohledávají tělo utonulé ženy v Malé Skále, 9. března 2000

Jedno z posledních aut, kterému se podařilo projet silnicí v Železném Brodě. Komunikace se 9. března po poledni stala zcela neprůjezdnou.

Pracovníci pojišťovny počítají škody, které napáchala velká voda ve Svijanech. (10. března 2000)

Zaměstnanec firmy Crytyr odstraňuje škody po povodních (10. března 2000)

Traktor odstraňuje bahno v Turnově (10. března 2000)

Náš nejlepší slalomář Miroslav Šimek objevil při tréninku 9. března v Malé Skále na Jablonecku tělo utonulé ženy

Železný Brod pod vodou, 9. března 2000

Dva metry vody měl v garáži u Jizery v Turnově Zdeněk Drobník. Naštěstí pro něk stačil včas uklidit auto do bezpečí, takže po opadnutí vody stačilo jen uklidit v garáži. (10. března)

Rozvodněná Jizera v Benátkách (10. března)

Hasiči na rozvodněné Jizeře v Benátkách. Na pravém boku člunu je pouliční lampa - tak vysoko byla hladina 10. března.

Zatopené vývojové centrum Škody Auto Mladá Boleslav (10. března)

Spousty zvědavců sledují rozvodněnou Jizeru v Benátkách (10. března)

Řeka Morava v Litovli v sobotu (11. března) krátce před kulminací

Rozvodněná řeka Morava v Litovli v sobotu (12. března) odpoledne, krátce před kulminací

Voda z řeky Moravy odtéká ze zatopené louky v sobotu (11. března) odpoledne

Manželský pár sleduje řeku Moravu v Olomouci v sobotu (11. března) před půlnocí, jen pár minut před vyhlášením stavu ohrožení

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...