Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Noční klid kuřáci neruší. Chmurná předpověď odpůrců zákona se nesplnila

  21:11
Z ulic budou popelníky a obyvatelé v okolí hospod už nezamhouří oči - to odpůrci věštili novele protikuřáckého zákona, která platí od loňského června. O devět měsíců později se však ukazuje, že situace tak chmurná není. Strážníci sice vyslechnou od lidí o něco více stížností na kuřáky, ale k rušení nočního klidu podle nich častěji nedochází.

(ilustrační snímek) | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Od loňského léta, kdy kuřáci chodí ven, mě snad poprvé nevzbudili - až teď v zimě. Já to nemám v povaze, ale sousedi už na ně několikrát zavolali policii. K ničemu to však není. Před hospodou stojí každou chvíli někdo jiný a strážníci jim stejně maximálně vynadají,“ uvedla pro iDNES.cz Petra Svobodová, která má byt přímo naproti baru v širším centru Prahy.

A jistě není sama, kdo má podobné zkušenosti. Katastrofické scénáře, které předpovídali odpůrci protikuřácké novely, se však, jak se zdá, nekonají. Server iDNES.cz oslovil zástupce městských policií všech krajských měst a ti se vesměs shodují, že sice po zavedení protikuřáckého zákona mírně přibylo stížností na kuřáky, kteří postávají před hospodami, ale nejde o nic dramatického.

„Běžný rozhovor mezi kuřáky není rušení nočního klidu“

Ukazuje se navíc, že velká část těchto udání není, alespoň z pohledu zákona, oprávněná. „Je pravda, že od platnosti nového zákona narostl počet oznámení na rušení nočního klidu, ale hodnocení, zda se již jedná o rušení nočního klidu či nikoli, je subjektivní záležitost,“ vysvětluje Jan Trojáček, zástupce velitele strážníků v Karlových varech.

Senát chce vrátit kuřáky do hospod, za zmírnění brojí i někteří poslanci

Lidé, kteří se snaží v okolních bytech usnout, totiž za rušení nočního klidu často považují něco jiného, než zákon.

„Je pochopitelné, že běžný hovor skupinky návštěvníků bude v noci vnímat jinak obyvatel domu, než osoby mezi sebou komunikující. Těžko pak tyto situace řešit. Stejně je tomu tak v případě kouření. Tyto osoby ale neporušují žádnou právní normu,“ dodává Trojáček. Stejné zkušenosti mají i strážníci v Hradci Králové.

„V drtivé většině jde pouze o subjektivní dojem stěžovatelů, neboť po příjezdu hlídek na místo převažuje situace, kdy není možné vinu nikomu prokázat z důvodu chybějícího důkazního břemene. Například kvůli neochotě oznamovatelů dále svědčit, či se dokonce o rušení nočního klidu z hlediska zákona vůbec nejedná,“ říká asistentka ředitele královéhradeckých strážníků Edita Kašková. I ona zdůrazňuje, že běžný hovor kuřáků české právo za rušení nočního klidu nepovažuje.

„Samozřejmě, že vzhledem k nižší hladině zvukového pozadí v noční době může okolí takové projevy vnímat jako obtěžující. Ale ne vždy jsou nutně protiprávní. V takových případech strážníci kuřáky upozorní na nastalou situaci, což většinou dotyční akceptují,“ dodává k tomu Pavel Janík, zástupce ředitele zlínské městské policie.

Více kuřáků v ulicích automaticky neznamená více pokut

O něco větší množství udání se tak ve výsledku vůbec nepromítlo do počtu pokut, které strážníci za rušení nočního klidu loni rozdali. Ten se totiž za druhou polovinu roku 2017 ve srovnání s rokem předchozím takřka nezměnil, dokonce se ve většině měst snížil.

Protikuřácký zákon snížil počet infarktů, tvrdí lékaři a píší poslancům

Například v Praze si pokutu za rušení nočního klidu od počátku června 2017 do konce února 2018 vysloužilo 455 lidí. O rok dříve jich přitom za stejné období bylo 688. Jinde ale drobný nárůst zaznamenali. Třeba v Pardubicích, kde strážníci v druhé polovině loňského roku rozdali 71 pokut a o rok dříve jen 60. Je potřeba také uvést, že ve statistice pokut je zahrnuto veškeré rušení nočního klidu, jako například hlasitá reprodukce hudby, nejen nadměrně hlučící kuřáci.

„Situaci nám pomáhají řešit hospodští,“ tvrdí strážníci

Zásluhu na tom, že novela zákona nepůsobí v ulicích po setmění takové problémy, jak někteří očekávali, strážníci přiznávají také hospodským.

„Provozovatelé restaurací často sami vynakládají velké úsilí, aby se jejich zákazníci chovali ohleduplně ke svému okolí. Klienty na noční klid upozorňují i v nápojových lístcích, cedulkami před provozovnami a obsluha případně rychle hosty před podnikem ukázní, pokud je to nutné,“ říká Jakub Ghanem, mluvčí brněnských strážníků. 

Samozřejmě se podle něj najdou výjimky a jsou místa, kde si lidé z okolních domů soustavně stěžují na obtěžování hlukem. „Z dlouhodobého hlediska je takový stav samozřejmě mimořádně nepříjemný. Na těchto místech jsme posílili kontroly a prohřešky postihujeme,“ dodává Ghanem. 

Čím větší zima, tím méně udání

Během zimních měsíců se navíc situace v ulicích o poznání zklidnila. Ani otužilí kuřáci se totiž před hospodami nezdržovali déle než je nezbytně nutné.

Pokuty za porušení zákazu kouření dostalo přes sto hospod. Hlavně na udání

„Ze zkušeností strážníků v terénu vyplývá, že k postávání kuřáků před restauracemi dochází i nyní v zimě. Neevidujeme však nijak velký počet oznámení, protože se kuřáci venku zdržují co možná nejkratší dobu. Jedná se o maximálně pětiminutové rušení u restaurací ve stále se opakujících vlnách, ale ne nijak extrémní,“ dodává mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Narozdíl od teplejších měsíců si podle ní navíc v zimě jen tak někdo nenechá na noc otevřené okno. 

Strážníci z celé republiky proto očekávají, že se situace v létě opět zhorší. Neočekávají však, že by mělo jít o nějak velký a neřešitelný problém. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...