Ministr zahraničí Jakub Kulhánek si na pondělní dopoledne předvolal britského velvyslance Nicka Archera. Předcházelo tomu urážení českých dětí v médiích a na internetu po čtvrtečním utkání fotbalových týmů Sparty Praha a Glasgow Rangers. (4. října 2021) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Kulhánek se omluvy od Skotů za urážku českých dětí zatím nedočkal

  • 37
Česko zatím neobdrželo reakci na žádost ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, který chce omluvu od Skotské fotbalové asociace. Její poradce pro rovnoprávnost a diverzitu Marvin Bartley označil české děti po zářijovém zápase Sparta-Rangers za "zkažené ovoce". Kulhánek si kvůli tomu předvolal i britského velvyslance Nicka Archera.

Tomuto zápasu na stadionu Sparty mohli přihlížet jen dětští diváci s doprovodem a opakovaně bučeli na hráče tmavé pleti Glena Kamaru. Britská média, trenér Rangers i Kamarův právník chování diváků odsoudili.

Kulhánek však začátkem října zcela odmítl, že by reakce dětí na tohoto hráče měla cokoliv společného s rasismem. Mladí fanoušci tím dávali najevo svou averzi k finskému záložníkovi tmavé pleti, který v březnovém osmifinále Evropské ligy proti Slavii obvinil obránce Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky.

Neurážejte naše děti. Spartu šokuje chování skotské strany

Poradce svazu pro rovnoprávnost a diverzitu Marvin Bartley na twitteru napsal, že v žádném případě nešlo o chybu dětí, protože se chovají tak, jak to vidí u dospělých. „Jakou šanci mají, když jsou vloženi do misky se shnilým ovocem,“ doplnil a k vyjádření přidal fotografii shnilých jahod.

Ministr zahraničí také už dříve zdůraznil, že reakce Bartleyho je o to horší, jelikož on sám je odpovědný za rovnoprávnost a diverzitu, a sám předvádí pravý opak.

Lhůtu k omluvě nebo distancu od Bartleyho britskému velvyslanci nedal. „Považuji to za tolik závažné, že věřím, že se k tomu představitelé Skotské fotbalové asociace postaví čelem,“ řekl už dříve Kulhánek.

„Oficiální zprávu nemáme, ale požadavek ministra zopakoval tento týden při návštěvě Skotska pan náměstek Martin Smolek,“ uvedla mluvčí ministerstva Eva Davidová. Smolek byl Skotsku u znovuotevření honorárního konzulátu v Edinburghu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video