Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyléčený terapeut: Zacvičilo to se mnou, když jsem po letech viděl sáček drog

  11:00
Zpravodajský server iDNES.cz připravil kulatý stůl na téma závislosti v Česku. Pozvání přijali epidemiolog Viktor Mravčík, adiktolog Michal Miovský a psychoterapeut Jiří Vacek, který se sám v minulosti léčil kvůli závislostem na alkoholu a drogách.

Podle Viktora Mravčíka jsou Češi nejvíce závislí na nikotinu. V ČR žijí v tuto chvíli zhruba dva miliony kuřáků. Na druhém místě je alkohol. „V pásmu škodlivého užívání alkoholu se v tuto chvíli nachází zhruba kolem 700 tisíc lidí.“

Závislosti v Česku

Poté následují lidé závislí na konopí. Pervitin a drogy na injekční bázi pravidelně užívá kolem padesáti tisíc lidí. Podle adiktologa Michala Miovského je důležité zohlednit, jak různé typy závislostí zasahují do života. „A to nejen do života jednotlivce, ale i za jeho hranice. Tedy kdy to začne ovlivňovat celou rodinu, nebo dokonce nějakou širší sociální skupinu.“

Můžete mít závislost na pornu?

Je tedy nesmírně obtížné určit, která závislost má nejvýznamnější negativní vliv na společnost. V případě kouření jsou to například výdaje ze zdravotního pojištění na léčbu rakoviny plic. V případě alkoholu a drog se k tomu přidává také násilí, kriminální činnost.

V poslední době se navíc hovoří i o dalších závislostech. Je tedy stejně závažná závislost na alkoholu, drogách, nikotinu, čokoládě nebo pornu? Podle expertů u kulatého stolu je poněkud nebezpečné označovat nadměrné užívání čokolády nebo sledování porna za závislost.

„Jde o to, abychom neoznačovali za patologické některé chování lidí, protože bychom tímto způsobem mohli začít označovat zcela běžné denní chování za něco patologického, což je docela nebezpečný trend,“ míní Michal Miovský.

Nejčastější závislostí je tak závislost na kouření. „V ČR navíc umírá ročně na následky kouření kolem 15 tisíc lidí. To je přibližně 15 procent všech úmrtí. Spalovaný tabák je tedy zabijákem české populace číslo jedna. A když se podíváte na to, co stát a odborné systémy dělají pro snížení užívání kouření, pro prevenci kouření, tak to je strašně málo,“ myslí si Viktor Mravčík.

Přitom se v poslední době objevila řada alternativ. Ale výsledky exkluzivního průzkumu MF DNES a iDNES.cz na téma „Závislosti v Česku“ ukazují, že 50 procent respondentů nemá přesné informace o alternativách ke kouření.

Alternativy kouření

„Elektronické cigarety jsou méně škodlivé než ten takzvaný zahřívaný tabák. Ve vztahu ke klasickým cigaretám jsou až stokrát méně rizikové,“ pokračuje Mravčík.

Podle něj je tedy důležité, aby regulace těchto alternativ ke klasickému kouření byla racionální. „Tyto výrobky by neměly být dražší než klasické cigarety. Ekonomické motivy jsou jasné. No a také by měly by být atraktivní pro uživatele, aby byli motivováni k přechodu z těch klasických cigaret k alternativám a tam hrají svou roli i příchuti,“ říká Mravčík.

Naráží tak na novinku, že v Česku začal platit zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi a aromaty, jak vyžaduje směrnice EU.

Podle tabákových firem jsou však tabákové produkty s příchutěmi mezi uživateli populární a zkušenost se zákazem z USA ukázala, že část lidí přešla zpět ke klasickým cigaretám.

V další části kulatého stolu pak psychoterapeut Jiří Vacek hovořil o svých zkušenostech s léčbou závislostí. Mimo jiné připomněl, jak je důležité, když se závislými pracují lidé, kteří se v minulosti léčili. On sám byl totiž závislý na alkoholu a drogách.

„Pro řadu klientů to může být motivační, když vidí někoho, kdo si sám závislostí prošel. Já jsem byl závislý na alkoholu a testoval jsem všechny možné drogy. Alkohol jsem užíval od mládí a myslel jsem si, že to je normální. Pak přišel pervitin, marihuana, halucinogeny. Nebyl jsem si vědom následků, bral jsem to hodně povrchně a myslel jsem si, že to všechno zvládnu,“ říká Jiří Vacek.

Podle něj je těžké říct, kdy je pacient vyléčený. „Vyléčený se cítím do té doby, než bych začal zase požívat nějakou návykovou látku. Pracuji se závislými denně a je to pro mě i nějaká forma doléčování. Někdy je to dost těžké. Ne ve smyslu, že bych po něčem znovu bažil, že bych měl chutě.“

KVÍZ: Co víte o závislostech?

„Pro mě byla riziková situace po léčbě, kdy jsem se po řadě let znovu dostal do kontaktu s drogou. Jeden klient třeba přišel do pobytové léčby a vypadl mu pytlík s drogou na zem. A hodně to se mnou zacvičilo,“ vzpomíná psychoterapeut.

Jak funguje systém pomoci a léčby závislých v ČR? Vědí lidé, kam mají zajít, když mají se závislostí problém? Je léčebných zařízení dost? Preferuje se ambulantní nebo ústavní léčba? A je léčba závislostí v Česku stále tabuizovaná? I na to odpovídali hosté kulatého stolu k závislostem v České republice.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Jak Staromák prožíval Pragano. Nedostál, víra v Pastu a omluvenky z práce

26. května 2024  23:09

Přímý přenos „Ou!“ vykřikne pětadvacetiletý Pavel Neubauer a spráskne ruce, v nichž drží půllitr piva. Celý se...

Litevským prezidentem zůstává Nauséda, premiérku Šimonytéovou drtivě porazil

26. května 2024  22:09

Litevská premiérka Ingrida Šimonytéová přiznala porážku v prezidentských volbách, ve kterých...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem čtyři lidi

26. května 2024  17:33,  aktualizováno  21:07

Čtyři lidé v neděli odpoledne utrpěli zranění po útoku nožem v metru ve městě Lyon ve...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...