Pacienti mohou hodnotit nemocnice až do konce října. Ilustrační foto.

Pacienti mohou hodnotit nemocnice až do konce října. Ilustrační foto. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Která nemocnice je nejlepší? Hlasovat můžete i na internetu

  • 63
Již potřetí pacienti hlasují o nejlepší nemocnici. Dotazník mohou vyplnit přímo v nemocnicích nebo zvolit elektronickou formu. Loni se průzkumu zúčastnilo 17,5 tisíce lidí, vítězem se stala nemocnice ve středočeském Městci Králové.

Anketu pořádá HealthCare Institute, který chce touto cestou "zlepšit vztah k zákazníkovi a hospodaření s financemi pacientů tam, kde se poskytuje nejvíce péče, tedy v nemocnicích".

Hlasovat je možné v nemocnicích a na stránkách Nejlepší nemocnice až do konce října. Příští rok už bude možné hodnotit nemocnice téměř celoročně, sdružení tak chce dosáhnout většího počtu hlasů a tím i přesnějších výsledků.

Dotazník obsahuje více než třicet otázek, které jsou zaměřené na různé aspekty nemocniční péče. "Oproti roku, kdy jsme začínali, jsme výrazně rozšířili počet hodnocených kategorií. Důraz klademe na pocit bezpečí, komunikaci, nově také stravu," popsal iDNES.cz Daniel Vavřina, předseda sdružení. Otázky směřují i na to, jak se pacienti cítili v té které nemocnici psychicky.

Nemocnice si po vyhodnocení výzkumu může nechat zaslat výsledky i porovnání s ostatními zařízeními v kraji. "Zájem nemají samozřejmě všichni. Vyžádají si je nemocnice, kterým jde o výsledky a je pro ně důležité vědět, jak na tom jsou. Chtějí zvýšit spokojenost a loajalitu pacientů i zaměstnanců," je přesvědčený Vavřina.

Podle ministerstva zdravotnictví je hlasování o nejlepší nemocnici pouze jedním ze střípků hodnotících české zdravotnictví. "Obecně si myslím, že není nic špatného, když lidi takto hlasují o nejlepší nemocnici, ale opravdu je to jenom střípek," sdělil iDNES.cz mluvčí Tomáš Cikrt.

Dodal, že výsledky by nepřeceňoval. "Jistě mohou být zajímavé. Nemusí ale vypovídat o kvalitě péče nebo o tom, jak je nemocnice vstřícná. Je to jen jeden z úhlů pohledu na tu nemocnici," vysvětlil Cikrt. Ministerstvo podle něj obecně není zastáncem žebříčků nemocnic.

Do hodnocení jsou zařazeny všechny fakultní, krajské a městské nemocnice, kterých je v Česku zhruba 150.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video