Pražský primátor Pavel Bém chce ODS vést dál.

Pražský primátor Pavel Bém chce ODS vést dál. | foto: Stanislav Peška, ČTK

Kromě Béma chce vést pražskou ODS i jeho náměstek Blažek

  • 6
Pražská ODS si v půli listopadu zvolí nové vedení. Předsednickou funkci bude obhajovat primátor Pavel Bém. Kandidaturu už oznámil i jeho první náměstek z magistrátu Rudolf Blažek. Hovoří se také o dalším náměstkovi, Pavlu Klegovi, uvedly Hospodářské noviny.

"Rozhodl jsem se, že o funkci předsedy pražské ODS se budu ucházet," řekl HN Blažek, který byl donedávna považovaný za nejpravděpodobnějšího Bémova nástupce nejen v čele stranické buňky, ale i v primátorském křesle.

Podle listu je ale ve hře ještě jeden kandidát, další Bémův náměstek Pavel Klega. "Rozhodnu se podle toho, zda usoudím, že mohu pražské ODS pomoci," odpověděl vyhýbavě Klega. Podle informací HN je to ale v podstatě jisté, navíc jeho šance nejsou zanedbatelné.

Pražská sekce je nejvýznamnější částí ODS, ve Sněmovně má čtrnáct poslanců, tedy víc než lidovci nebo zelení.

Navíc se hraje o post pražského primátora, který zodpovídá za padesátimiliardový rozpočet města. Šéf pražské ODS bude mít velkou šanci se jím stát, až půjdou příští rok na podzim lidé k místním volbám.

Pavel Bém minulý týden oznámil, že chce ODS vést dál. "Vývoj politické situace mne vede k tomu, že vážně uvažuji o opětovné kandidatuře na předsedu pražské ODS, alespoň někde musí být klid a pořádek," řekl MF DNES. - čtěte Bém chce vést ODS v Praze. Aspoň někde musí být pořádek, vysvětlil

Podle HN ale pro sebe Bém zřejmě nesežene dost hlasů a důležité bude, na čí stranu se jeho věrní přikloní. To by mohlo nahrát Klegovi, Blažek totiž Bémovi na záda dýchá už delší dobu a jejich vztahy nejsou ideální.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video