Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ministerstvo zdravotnictví ČR | foto: Úřad vlády ČR

Hygieny se sjednotí. Počítá se se vznikem Státní hygienické služby

  • 3
Krajské hygienické stanice budou mít jednoho společného nadřízeného. Nová koncepce organizace hygienické služby ministerstva zdravotnictví počítá se vznikem postu ředitele Státní hygienické služby. Post hlavního hygienika a další odborná pracovní místa v organizační struktuře resortu zůstanou.

Ministerstvo zdravotnictví o plánované změně informovalo v úterý v tiskové zprávě. Věcný záměr změny zákona o ochraně veřejného zdraví resort představil také hejtmanům.

„Vznik nového orgánu ochrany veřejného zdraví Státní hygienické služby, která má nahradit stávající strukturu krajských hygienických stanic, vnímám jako krok vpřed i v návaznosti na zkušenosti s pandemií covidu-19,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Novela podle ministerstva eliminuje dvojí řízení krajských stanic, kdy mají samostatné ředitele a zároveň je metodicky řídí hlavní hygienik. Důraz klade na jednotnou metodiku a dál počítá se zachováním 14 regionálních pracovišť a jejich oblastních ředitelů. Ti budou podřízeni řediteli Státní hygienické služby a mají intenzivně spolupracovat s hejtmany.

„Závazné metodické pokyny pro krajské hygienické stanice skrze jeden úřad povedou především k zefektivnění stávajícího režimu a k propojení jednotlivých středisek,“ dodal Pavlovic. Cílem je stanovit jasnou odpovědnost hygieniků a zdravotních ústavů, rozdělit jejich kompetence a umožnit soustředění odborných kapacit.

Centrálně by se měly získávat a čerpat evropské dotace k modernizaci jednotlivých hygienických stanic. Na krajských hygienách jsou zaměstnanci na služebních i na pracovních místech. Podle ministerstva zůstanou všichni státní zaměstnanci zařazení na stejných pozicích se stejným místem výkonu služby.

Telegram

Hlavní hygienik je v současné době jedním z osmi náměstků ministra zdravotnictví. Podle zákona řídí očkování, nařizuje mimořádná opatření při epidemiích, živelních pohromách nebo před zavlečením infekce ze zahraničí. Sestavuje také celorepublikové programy ochrany a podpory veřejného zdraví nebo zásady monitorování zdravotního stavu obyvatelstva. Není ale přímo nadřízený ředitelům KHS.

Hygienické stanice mají asi 2300 zaměstnanců, Státní zdravotní ústav 570, ministerstvo zřizuje v oblasti ochrany veřejného zdraví také Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě a Ústí nad Labem.

SZÚ má zákonem jako poslání stanovenu přípravu podkladů pro národní zdravotní politiku, pro ochranu a podporu zdraví a další činnosti a služby včetně postgraduální výchovy lékařů. Zdravotní ústavy se věnují vyšetřování vzorků či výrobků, monitoringu životního prostředí nebo oblasti zdraví při práci.

Účet za covid: kompenzace stály desítky miliard, ceny za trasování nesedí

Novelu zákona, která měla centralizovat hygienickou službu a posílit její pravomoci, připravil už v prvním roce epidemie koronaviru, v listopadu 2020, tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle kritiků včetně Rekonstrukce státu, poslanců Pirátů a ODS, dávala hlavnímu hygienikovi až příliš silné pravomoci.

Návrh měnil krajské hygienické stanice na územní jednotky Státní hygienické služby a nadřazoval jim jejího ústředního ředitele. Nově měla mít pravomoc například omezit či zakázat cestování, omezit plošně setkávání mezi lidmi, veřejnou dopravu, školy, obchody, služby nebo zakázat veřejné i soukromé akce. Na tak přísná omezení vláda v současné době potřebuje nouzový stav.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video