Bývalý šéf pražské městské policie Vladimír Kotrouš.

Bývalý šéf pražské městské policie Vladimír Kotrouš. | foto: MF DNES

Kotroušovy požadavky byly za hranou, tvrdí správce policejních vozů

  • 184
Bývalý šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš je ve vazbě kvůli obvinění z přijetí úplatku. Šéf autoservisu, který se stará o vozový park městské policie, nyní vystoupil s prohlášením, že za "další spolupráci jeho firmy s policií si Kotrouš kladl podmínky za hranou zákona".

S obviněním Kotrouše vystoupil v televizi Prima v neděli večer šéf autoservisu Josef Jíša, jehož firma se o vozy městské policie stará už několik let. "U policie jsem poznal několik slušných a poctivých lidí, kterých si velmi vážím. Poté, co za mnou přišel pan Kotrouš, jsem byl ale v šoku," řekl televizi.

"Pan Kotrouš mě navštívil a pro mou další spolupráci s policií začal klást podmínky. Podle mého názoru byly velmi za hranou zákona," uvedl šéf Autoservisu Jíša. Na přímou otázku, zda šlo o úplatek, ale neodpověděl.

Autoservis Jíša patřil mezi firmy, které měly s pražskou policí uzavřené milionové smlouvy a jež se kriminalisté chystali prověřovat.

Případ má na starosti Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Mluvčí útvaru Pavel Hanták odmítl tvrzení Josefa Jíši jakkoli komentovat. "Na našem postupu vyšetřování se nic nemění," řekl iDNES.cz.

"Máme před sebou nejméně tři měsíce vyšetřování a nedá se vyloučit, že se objeví další podezřelé zakázky," připustil ve středu 30. listopadu v České televizi šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Tehdy také naznačil, že by se jeho tým mohl zaměřit na pět až deset konkrétních zakázek městské policie. Mezi vytipované firmy patřily kromě autoservisu také společnost Besico, jež pro městskou policii odtahuje auta nebo zdravotnické středisko Bioregena. To zajišťuje strážníkům lékařské služby a také pravidelné zdravotní prohlídky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video