Kontrolní měření teploty za pomocí termokamery ve vstupu do Nemocnice Na...

Kontrolní měření teploty za pomocí termokamery ve vstupu do Nemocnice Na Homolce. (31. března 2020) | foto: Petr TopičMAFRA

Zbraň nemocnic proti zavlečení covidu-19? Termokamery. Jenže neměří všude

  • 38
Ministerstvo zdravotnictví v březnu objednalo 520 termokamer, které měly pomoci proti zavlečení covidu-19 do českých nemocnic. Kamery už sice do jednotlivých zařízení dorazily, ani po půl roce však nefungují zdaleka všude. Teplotu příchozím pacientům zatím měří u vchodů do čtyř z devíti fakultních nemocnic.

Ministerstvo v březnu objednalo celkem 520 kamer. V uplynulých měsících byly průběžně distribuovány do všech fakultních nemocnic, krajů, poskytovatelům akutní a následné lůžkové péče a dalším organizacím v přímé působnosti státu, potvrdil iDNES.cz mluvčí resortu Kryštof Berka.

V nemocnicích mají pomáhat s oddělením potenciálně rizikových příchozích pacientů, kteří mají zvýšenou teplotou, od ostatních. „Nákazu mohou šířit i bezpříznakoví, nicméně termokamery mají význam při odhalování těch příznakových, kterých je víc,“ vysvětlil epidemiolog IKEMU Petr Smejkal.

Ani po půl roce od objednávky však v mnoha zařízeních stále nefungují. „V současnosti u nás probíhá studie, která má důkladně ověřit jejich použitelnost v klinické praxi (například z hlediska přesnosti měření),“ vysvětloval průtahy mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher. 

Hledáme personál, zajišťujeme studii

Systém termokamer teprve připravují také ve Fakultní nemocnici v Motole, kde mají monitorovat vstupy pro seniory v Centru následné péče, zaměstnance nemocnice a mediky, kteří mají učebny přímo v nemocnici. „Pokud se nám podaří vše zajistit i personálně, měl by systém fungovat na konci září,“ upřesnila mluvčí nemocnice Pavlína Danková. 

Kolaps. Hygiena nestíhá testy a trasování v Praze, byť se lidé snaží sami

Studii i instalaci kamer už dokončila Fakultní nemocnice Brno, ani tam však ještě nejsou v provozu. Jejich nasazení se podle mluvčího nemocnice Pavla Žáry plánuje teprve s možnou změnou vstupu do nemocnice, která se očekává v souvislosti s podzimním nárůstem případů koronaviru. Termokamery zatím nevyužívá ani Fakultní nemocnice Ostrava, která od resortu získala celkem čtyři kusy.

V průběhu září plánuje kamery z ministerstva zprovoznit pražská Nemocnice na Bulovce, kde se během jarní fáze epidemie léčilo nejvíce pacientů s covidem-19 v Česku. „Termokamery jsme testovali v pilotním provozu. Nyní již máme k dispozici potřebný hardware a personálně zajištěný dohled nad výstupy z termokamer,“ uvedl mluvčí nemocnice Filip Řepa.

Instalaci kamer v těchto dnech dokončují také ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, kde si od nich do budoucna slibují menší omezování návštěv na lůžkových odděleních.

Příchozí s teplotou čeká test

Termokamery z ministerstva tak zatím měří pouze ve čtyřech z devíti českých fakultních nemocnic. Už od června například jedna snímá příchozí pacienty na interním příjmu Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze. 

„V případě, že termokamera odhalí u příchozího zvýšenou teplotu, odvede ho zdravotník do připraveného hygienického boxu, abychom minimalizovali riziko přenosu nákazy. Lékaři jej vyšetří, změří mu základní životní funkce a provedou test na covid-19,“ upřesnil postup mluvčí VFN Michal Schneider. 

S respirátorem se karanténě vyhnete, hrozí další omezení, řekl Vojtěch

Na základě výsledků a zdravotního stavu pak pacienta propustí do domácího ošetřování, případné karantény nebo ho hospitalizují přímo v nemocnici. V případě negativního výsledku samozřejmě vyšetří primární příčinu pacientova příchodu do nemocnice. 

Termokamery už několik týdnů úspěšně střeží vstup do brněnského Masarykova onkologického ústavu, na člověka s koronavirem ale zatím nenarazily. „Turniket s termokamerou u nás při vstupu zachytí se zvýšenou teplotou v průměru tři až pět lidí denně. Následně přichází lékař, který pacientovi přeměří teplotu,“ řekl mluvčí ústavu Pavel Kachlík. „Ale nevím o tom, že by u někoho následně odhalili covid-19,“ upřesnil.

S provozem kamer jsou spokojeni i ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně nebo Fakultní nemocnici v Plzni. „Pacient projde kolem termokamery a pokud má teplotu vyšší než 37,5 stupně Celsia, je detekován a zastaven zdravotníkem,“ uvedla mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová s tím, že ani u nich zatím kamery žádného nakaženého člověka neodhalily.

Většinu kamer dodala ministerstvu zdravotnictví firma ze Švýcarska. Hodnotu zakázky na 500 kusů ministerstvo nezveřejnilo, záloha byla podle seznamu faktur ministerstva vyplacených v dubnu 25,8 milionu korun. Inkasovala je firma Avestech ze švýcarského Lucernu. Nákup na jaře kritizovali opoziční politici, zakázku podle nich měla získat raději některá z českých firem. Dvacet kamer následně dodala i česká společnost Workswell. Pětašedesát kusů dohromady z obou zásilek ministerstvo uložilo pro případné budoucí využití ve skladech Správy státních hmotných rezerv.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video