ilustrační snímek | foto: Reuters

Na koronavirus by mohly testovat i veterinární ústavy, navrhlo ministerstvo

  • 11
Analyzovat testy na koronavirus by mohly také Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Státní veterinární ústav Jihlava. Zvládly by stovky analýz denně, uvedli ve čtvrtek zástupci ministerstva zemědělství. Resort nabídku na využití jemu podřízených institucí navrhl ministerstvu zdravotnictví.

„Kolegové už řeší podrobnosti s Fakultní nemocnicí v Brně a věřím, že se brzy dotáhnou všechny formální náležitosti do konce, aby testování bylo našim ústavům umožněno. Bylo by to opravdu velké ulehčení pro všechny a do budoucna i další navýšení testovacích kapacit,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Epidemie koronaviru

Podle Alfreda Hery, který je pověřený řízením ústavu veterinárního lékařství, nemůžou pracovníci ústavu kvůli bezpečnosti práce biologické vzorky odebírat. Tyto technické detaily se právě probírají s brněnskou nemocnicí.

„Před zahájením testování je nutné formální schválení pro rutinní analýzu vzorků od lidských pacientů. Na zajištění povolení nyní ústavy pracují,“ dodalo ministerstvo zemědělství.

Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem v Česku ke dnešnímu ránu stoupl na 572. Podle aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví ve středu přibylo 110 nakažených, což je dosud nejvyšší denní počet zjištěných pozitivních případů. Vyléčeni zůstávají tři lidé. Počet testů překročil 9 400, ve středu laboratoře vyšetřily 1 738 lidí. Počet testovaných se zvyšuje.

Šéf krizového štábu Prymula komentoval současná opatření i stav nemocných:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video