Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko má 694 potvrzených případů koronaviru, je mezi nimi i šéf České pošty

  9:08aktualizováno  16:15
Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku ke čtvrtečnímu odpoledni stoupl na 694. Podle aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek přibylo 134 nakažených. Vyléčeni zůstávají tři lidé. Počet testů překročil ráno 9 400, ve středu laboratoře vyšetřily 1 738 lidí. Počet testovaných se zvyšuje. Nákazu ve čtvrtek odpoledne přiznal také generální ředitel České pošty Roman Knap.

Muž se psem si fotí selfie na prázdném Karlově mostě v Praze. (19. března 2020) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Podle středečních informací ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je pět nemocných ve vážném stavu. Čtyři pacienti jsou na umělé plicní ventilaci, jeden nemocný je napojen na mimotělní oběh.

Epidemie koronaviru

V Česku se nákaza koronavirem poprvé prokázala 1. března. Kvůli šíření koronaviru platí v zemi nouzový stav, výrazné omezení volného pohybu lidí i většiny aktivit. Situaci bude vláda znovu řešit ve čtvrtek odpoledne.

V Česku začal od čtvrteční půlnoci platit zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst. V prodejnách potravin či lékárnách smějí být mezi 10:00 a 12:00 jen zákazníci nad 65 let.

Roušek, respirátorů nebo ústenek je v Česku nadále nedostatek, chybějí i nemocnicím nebo domovům pro seniory.  Lidé si mezitím roušky šijí svépomocí, k jejich výrobě nově přistoupily některé firmy.

Policie plánuje dodržování zákazu kontrolovat podobně jako nařízené karantény pro možné nakažené. Za neuposlechnutí výzvy hrozí až desetitisícová pokuta.

Ve čtvrtek odpoledne se také potvrdily spekulace, že nemoc COVID-19 zasáhla také vedení České pošty. Odpoledne se na oficiálním twitterovém účtu vyjádřil generální ředitel Roman Knap. Nakažený je on sám. 

Situace Jaké to je v jednotlivých krajích

Liberecký kraj má nejméně nakažených koronavirem v Česku. Počet případů v kraji stoupl k dnešku o jeden na šest, jako předchozí je spojen s Jabloneckem.

V Královéhradeckém kraji je stále 14 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, stejně jako ve středu. Nikdo z nakažených nemusel být hospitalizován, průběh nemoci mají mírný. V kraji je stále původ nakažení dohledatelný.

V Ústeckém kraji je v karanténě přes 300 lidí. Celkem se nakazilo 27 lidí, z toho tři se uzdravili. Oproti středě se rozrostl počet nakažených o jednoho. Zdravotníci od čtvrtka odebírají vzorky před pěti nemocnicemi v kraji.

V Karlovarském kraji bylo podle posledních údajů nakaženo 19 lidí. Z 19 pozitivně testovaných se v Česku nakazilo 12 lidí. 

V Moravskoslezském kraji je ke čtvrtečnímu ránu 51 lidí nakažených novým koronavirem. Proti středečnímu poledni je to o 17 nemocných více. Postižen je celý kraj, a to včetně Bruntálska, které nákaze dosud vzdorovalo. Stále platí, že nejvíce nakažených je na Frýdecko-Místecku. Mezi nově nakaženými je i lékařka Slezské nemocnice v Opavě, čeká se ale na výsledky opakovaného testu.

Testy v českobudějovické nemocnici potvrdily nákazu koronavirem u tří lidí ze Strakonicka. Nemoc COVID-19 tak má v Jihočeském kraji 19 lidí. Českobudějovická nemocnice od začátku února testovala kvůli podezření na nákazu koronavirem 886 případů.

V Jihomoravském kraji je nyní 45 potvrzených případů nákazy koronavirem. Oproti středečnímu večeru přibyly čtyři případy.

Nakažení jsou z různých regionů, a to z Brněnska, Znojemska, Blanenska, Hodonínska nebo Břeclavska, kde se nákaza potvrdila u čtyř pracovníků břeclavské nemocnice. Jsou to dva lékaři a dvě sestry. Nemocnice kvůli tomu musela zavřít oddělení ARO a ORL.

Ve FN u svaté Anny v Brně je první pacient s nemocí COVID-19 v těžkém stavu, uvedla mluvčí. Muž, ročník 1961, je napojený na plicní ventilátor.

Počet nakažených v Olomouckém kraji během čtvrtečního dopoledne vzrostl o čtyři na celkových 55 případů, z toho jich je 29 v obvodu Litovel a 18 v územním obvodu Uničova. Testováno bylo 423 lidí.

Hygienici v pondělí časně ráno uzavřeli Uničov, Litovel a dalších devatenáct obcí na Olomoucku, aby zabránili šíření koronaviru. 

Ve Zlínském kraji je potvrzených 40 případů nákazy novým koronavirem.  Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně začala v tomto týdnu testovat vzorky na nákazu novým typem koronaviru. Ve středu laboratoř zpracovala prvních 27 vzorků, během čtvrtka testuje dalších 83.

Ve Středočeském kraji je 56 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem, od středy jich přibylo osm. Testováno bylo v kraji 944 lidí s podezřením na nákazu.

V karanténě nařízené hygieniky je 57 lidí, další jsou v karanténě na základě nařízení jejich praktických lékařů, tyto lidi ale hygienici neevidují.

Někteří středočeští starostové tvrdí, že je krajský krizový štáb nechce informovat o koronavirové nákaze. Podle opozičního hnutí STAN krizový štáb zakázal poskytovat informace o počtu potvrzených nákaz v obcích přes to, že je členové štábu znají.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová řekla, že informacemi o nakažených v jednotlivých obcích disponují hygienici a krizový štáb je nemá. Dodala, že ona sama ráno dostává SMS o počtech lidí v karanténě, nakažených a počtech lidí indikovaných k náběrům, což potřebuje vědět kvůli nemocnicím.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...