ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Miloslav Jančík, MAFRA

Babiš smetl nápady na plošné testy seniorů či zmražené mzdy

  • 301
Premiér Andrej Babiš odmítl nápady prezidenta Miloše Zemana a ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové ohledně toho, co by se v rámci koronavirové krize mělo dělat. Zeman v neděli hovořil o potřebě zmrazit minimální mzdy. Maláčová řekla, že seniory bude patrně nutné plošně testovat na nemoc covid-19.

Podle Zemana epidemie koronaviru velmi pravděpodobně zmrazí růst minimální mzdy. Řekl také, že je pro zastavení růstu platů státních úředníků.

Koronavirus v Česku

Babiš to však nepodpořil. „To neumím posoudit. My jsme vždycky slíbili, že když bude nějaká krize, tak budeme dělat opak,“ uvedl Babiš. 

Prioritou podle něj bude navýšit peníze do zdravotnictví a odměnit všechny zdravotníky „v první linii“.

Babiš také odmítl návrh Maláčové, aby důchodci byli plošně testováni na nákazu koronavirem. Otestováni by měli být hlavně pracovníci domovů důchodců, řekl.

Stejný názor zastává například i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ten v sobotu v České televizi uvedl, že stát plánuje plošné testování v případě personálu domovů, nikoliv klientů. Na to podle něj nejsou kapacity.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video