ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

PŘEHLEDNĚ: Posunuté maturity, úlevy pro dobrovolníky, ústně jen dobrovolně

  • 21
Ministerstvo školství představilo úpravy maturitních zkoušek pro letošní rok. Největší úlevy čekají žáky, kteří pracovali v nemocnicích a sociálních zařízeních. Posunuly se také termíny přijímacích zkoušek na střední školy. První úpravy maturit udělalo ministerstvo v lednu, prodloužené termíny u didaktických testů platí i nadále.

Hlavní data Posunutí termínů maturit

Podle údajů Cermatu se k jarnímu termínu maturitní zkoušky přihlásilo poprvé 72 751 studentů.

  • Původní termín maturit byl 3. až 7. května. Kvůli epidemii nemoci covid-19, která na několik měsíců poslala žáky a studenty na distanční výuku, se posunou. Nově budou 24. až 26. května.
  • Mimořádný termín pro maturanty, kteří budou při řádném termínu testů v karanténě, bude 7. až 9. července.
  • Školní maturity měly začít 16. května. Nyní budou po úpravě ministerstvem školství probíhat od 1. června do 23. července.
  • Praktické zkoušky, které měly začít už na začátku dubna, se budou moci konat od 19. dubna do 27. srpna

Úlevy Pro zdravotně a sociálně zaměřené

Premiér Andrej Babiš přišel s návrhem úřední maturity, který se nesetkal s pochopením u odborné veřejnosti i části některých maturantů. Ministr školství Robert Plaga ve středu odpoledne řekl, že ústní maturity z češtiny a cizího jazyka budou dobrovolné. Kdo je odmítne, nebude z nich hodnocen.

Hlavní body úprav letošních závěrečných zkoušek od MŠMT

Největší úlevy maturitních zkoušek nyní čekají na žáky, kteří pracují kvůli epidemii covidu-19 v nemocnicích či domovech seniorů. Ti, kdo od 12. října odpracovali alespoň 160 hodin v nemocnicích či sociálních zařízeních nebudou muset psát ani didaktické testy, které jsou jinak povinné z češtiny a buď matematiky, nebo cizího jazyka. Zájemci je budou moci skládat dobrovolně.

I v případě neúspěchu u zkoušek budou automaticky hodnoceni jako „uspěl“. Hodnotit se pak budou podle známek z daných předmětů na vysvědčení za druhá pololetí prvního až třetího ročníku a první pololetí čtvrtého ročníku.

Ostatní studenti Prodloužený čas

Didaktické testy budou povinné pro ostatní studenty. První upravenou verzi letošních maturit ministerstvo školství představilo v lednu, kdy se zrušily povinné slohové práce z českého a cizího jazyka. U didaktických testů se prodloužil čas, což i nadále platí.

Na test z jazyků budou mít žáci místo 75 o 10 minut víc na celkových 85 minut, z cizího jazyka se doba prodloužila ze 100 na 110 minut a z matematiky ze dvou hodin na konečných 135 minut.

Praktické zkoušky Až do 27. sprna

Období pro praktické zkoušky nastavil úřad do 27. srpna a umožnil ředitelům škol změnit formu a hodnocení těchto zkoušek nebo naplánovat praktickou výuku i na letní prázdniny.

Přijímací zkoušky Posunuté na později

Jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory se letos kvůli epidemii covidu-19 opět posunou na pozdější termíny. Na čtyřletých oborech se budou konat 3. a 4. května a na víceletých gymnáziích 5. a 6. května. Původně měly být jednotné přijímací zkoušky mezi 12. a 15. dubnem. Loni se kvůli epidemii konaly místo dubna v červnu. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video