ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Petříček dává dohromady rozdělené páry. Agendy lásky využily stovky žadatelů

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
„Jmenuji se Mark, jsem občan Spojených států. Moje partnerka Dagmar je Češka. Máme trvalý vztah a chtěli bychom se prostřednictvím programu Agenda lásky znovu sejít.“ Úryvek pochází z dopisu žadatele, který zveřejnil český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Markův případ úspěšně vyřešil.

Ministerstvo zahraničí se zmíněné „Agendě lásky“ (jak to nazval sám Petříček), anglicky Sweetheart Visa, věnuje už přes tři měsíce. Pomáhá nesezdaným cizincům a Čechům, kteří mají trvalý vztah, aby mohli být spolu. Nejvíc se pomoc týká párů, kde je jeden partner Čech (Češka) a druhý z USA nebo Ukrajiny. Tito lidé by se jinak do Česka nedostali, protože cestovat se smí jen z vážných důvodů. Pokud nejsou manželé, svůj vztah v dokumentech nějak jednoduše neprokážou.

Podle poslance Jana Čižinskéhopolovina evropských zemí umožňuje setkávání partnerů z různých zemí i během pandemie, ale Česko je pozadu, protože Ministerstvo zdravotnictví špatně pochopilo dokument Evropské komise.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video