Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po...

Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. (13. března 2020) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Testy zachytily už 150 lidí s koronavirem, za noc jich přibylo devět

  • 286
Počet podchycených pacientů s nemocí COVID-19 v České republice narostl do soboty na 150. iDNES.cz to ráno potvrdil premiér Andrej Babiš. Armáda v pátek rozvezla do nemocnic a záchranných služeb zhruba 51 tisíc respirátorů.

Případů koronaviru je o devět víc než v pátek večer. Premiér na sobotní tiskové konferenci uvedl, že v pražské Nemocnici Na Bulovce leží dvacet pacientů a stav některých z nich je vážný.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. který na ranní tiskové konferenci ministrů chyběl, jeden z pacientů na JIP v Nemocnici Na Bulovce potřebuje plicní ventilátor. Jeho stav se nicméně mírně zlepšil. Druhým vážnějším případem je podle Vojtěcha pacient v Prostějově, jeho stav se již také zlepšil. „Vážných případů skutečně máme minimum,“ řekl ve vysílání České televize.

Nemocnice Na Bulovce v sobotu uvedla, že na Infekční klinice je stále hospitalizováno šest pacientů s koronavirem. Potvrdila také slova ministra Vojtěcha. že jeden pacient je na JIP se zavedenou plicní ventilací. Dalších čtrnáct pacientů je s podezřením na nákazu v izolaci a čeká na výsledky testů. 

Premiér Babiš v sobotu uvedl, že armáda v pátek rozvezla do nemocnic a záchranným službám zhruba 51 tisíc respirátorů, byly rozděleny podle stavu zásob a požadavků.

Někteří zdravotníci, krajské nemocnice a menší zařízení v regionech si v minulých dnech stěžovali na to, že kvůli omezení prodeje nemohou ochranné pomůcky sehnat.

Premiér dále informoval, že ministerstvo zdravotnictví má nasmlouvané celkové závazné objednávky na 1,7 milionu respirátorů s dodáním mezi středou až pátkem příštího týdne. 

V pondělí by podle Vojtěcha také do Česka mělo dorazit pět milionů roušek, důležité jsou podle ministra zejména pro ochranu potenciálně rizikových pacientů například v zařízeních sociálních služeb. Roušky by měly být k dispozici například personálu, dále také lidem poskytujícím domácí péči a terénní služby.

První potvrzené případy nákazy koronavirem se v Česku objevily 1. března. Nejvíc případů bylo dosud v Praze, Ústeckém a Středočeském kraji. Výrazněji stoupat začal počet nakažených v úterý, kdy přibylo 25 nových případů nákazy koronavirem, za středu se počet zvýšil o 31 nakažených a ve čtvrtek o 22.

Testy na koronavirus provádí 18 ověřených laboratoří. Kontrolují vzorky odebrané zdravotníky, jsou mezi nimi i soukromá zařízení. I lidé, kterým testování nedoporučí lékař či hygienik, se mohou nechat otestovat, musí si to ale sami zaplatit.

V zemi platí nouzový stav a vláda s platností od půlnoci z neděle na pondělí zakázala cizincům vstup do ČR a Čechům cestování do zahraničí.

Kabinet navíc nyní rozhodl s účinností od dnešních 6:00 o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a některých dalších. Toto nové opatření v boji proti šíření koronaviru má trvat do úterý 24. března 6:00. Se stejnou účinností kabinet zakázal přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, výjimkou je například zaměstnanecké stravování.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video