ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Školy otevřou nejdříve na konci května, učit se může i o prázdninách

  • 929
Žáci a studenti by se mohli zpět do lavic vrátit nejdříve na přelomu května nebo června, řekl na Primě ministr zdravotnictví Vojtěch. Opatření podle něj vláda zruší až jedno z posledních opatření. „Rozhodnutí o školách očekáváme až v průběhu května,“ dodal. Ministr školství se proti konkrétním plánům ohradil a uvedl, že podrobnosti k dopadům na školství sdělí v pondělí.

Náměstek ministra a šéf krizového štábu Roman Prymula uvedl, že by bylo zřejmě možné nějak uspořádat maturitní zkoušky v menších skupinách. Nebránil by se také zkrácení letních prázdnin tak, aby bylo možné stihnout rámcové vzdělávací plány „Dáváme k veřejné diskusi, jestli by děti neměly třeba měsíc pak chodit do školy i v době běžných letních prázdnin,“ řekl.

„Důležité je vyřešit především maturitní zkoušky. Vůči studentům by to nebylo korektní,“ uzavřel Prymula.

Školy jsou kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru zavřené od 11. března do odvolání.

„MŠMT respektuje mimořádná zdravotnická (epidemiologická) opatření, ale debatu o podobě přijímaček, maturit, popř. debatu o zkrácení prázdnin opravdu nemá řídit předseda ÚKŠ (Ústředního krizového štábu – pozn. red.),“ ohradil se proti výrokům Prymuly ministr školství Robert Plaga s tím, že v pondělí v 10:00 sdělí podrobnosti o chystaných změnách.

Už v týdnu vláda rozhodla, že základní školy budou muset v dubnu zapsat předškoláky do prvních tříd bez přítomnosti dětí. „Zápisy k povinné školní docházce proběhnou v souladu s právními předpisy, ale s upuštěním od některých tradičních postupů,“ píše se v opatření ministerstva školství. 

Některé vysoké školy nebo jejich fakulty se kvůli situaci kolem koronaviru chystají měnit termíny přijímacích zkoušek či zápisů ke studiu. Například vedení Univerzity Palackého v Olomouci už v pondělí rozhodlo o prodloužení letního semestru v tomto roce. Harmonogram akademického roku zřejmě upraví také Masarykova univerzita v Brně. Univerzita Karlova naproti tomu zatím vyčkává a o případných změnách rozhodne podle dalšího vývoje situace.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video