ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr TopičMAFRA

Počty nakažených seniorů jsou dál vysoké, obzvlášť v rizikových krajích

  • 46
Ačkoliv epidemie koronaviru podle posledních statistik stále zpomaluje, problémem zůstávají vysoké počty nově nakažených z rizikových skupin, zejména seniorů. Oproti říjnu je zatím v listopadu vyšší podíl pozitivně testovaných lidí nad 65 let z celkového počtu nových případů. Více než 65 let je každému pátému nakaženému, více než 75 let každému desátému.

Pozitivum aktuálně představuje pokračující pokles denních přírůstků nakažených, a to i ve všední dny, uvedl v pátek ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Podotkl však, že pokles oproti předchozím týdnům zpomalil.

Praha zkresluje rizikové skóre, zbytek země je na horším stupni 4

Podle Duška také klesá podíl záchytu onemocnění na objem testů, nicméně tento indikátor je stále velmi vysoký. Obzvlášť přitom upozornil na změny ve skupině seniorů nad 65 a 75 let.

Zatímco v říjnu tvořili lidé starší 65 let necelých patnáct procent nově diagnostikovaných a starší 75 let sedm procent, během listopadu zatím čísla vzrostla. Seniorů nad 65 let byla mezi nakaženými pětina, nad 75 let desetina, stojí v dokumentu ministerstva zdravotnictví.

Dušek v pátek také u dvou zmíněných skupin obyvatel přiblížil poklesy z posledního týdne, které shodně činily průměrně kolem 16 procent. Průměrný přírůstek v kohortě nad 65 let pak byl 930 případů za den, v kohortě nad 75 let byl 506 nových případů.

Ochrana rizikových skupin je podle ministerstva v současnosti hlavním smyslem brzdění epidemie, stejně jako ulevování nemocnicím. „Sledujeme pozitivní trendy, počet hospitalizací klesá. V dalších predikcích už tak nebudeme pracovat se superrizikovými scénaři,“ řekl šéf ÚZIS.

V letošním roce bude až deset tisíc mrtvých s covid-19, uvedl Blatný

Optimismus však mírní současné velké rozdíly mezi jednotlivými kraji Česka. Některé z nich se podle tabulek nachází v nejhorším stupni systému PES, například Vysočina, Pardubický či Královéhradecký kraj. „Nedochází tam k eskalaci, ale mají kvůli covidu hodně hospitalizací seniorů a vůbec hospitalizací obecně,“ popsal Dušek.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný tento týden sdělil, že v posledních třech měsících roku 2020 bude úmrtnost vyšší než v předchozích letech. Příčinou podle něj není jen covid-19. Průměrný věk zemřelých, kteří byli v době úmrtí pozitivní na covid-19, je kolem 80 let. Podle ministra může být letos až 10 tisíc mrtvých a zároveň pozitivních na covid-19. V Česku zemřelo s covidem 7,5 tisíce lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video