Po téměř dvou měsících se mohli senioři z Alzheimer domova Zátiší v pražských...

Po téměř dvou měsících se mohli senioři z Alzheimer domova Zátiší v pražských Kunraticích opět shledat se svými blízkými. Návštěvy v domovech seniorů a dalších lůžkových zařízeních sociálních služeb jsou ale podmíněné negativním testem na covid-19, nebo musí lidé doložit, že v posledních 90 dnech nákazu prodělali. (5. prosince 2020) | foto: ČTK

V Česku opět roste počet nakažených, tlačí čísla zpět do čtvrtého stupně

  • 1152
Pondělní nárůst případů koronaviru čítá 4239, jde o nárůst oproti minulému pondělí, kdy bylo nově nakažených okolo tří a půl tisíce. Index stupnice PES zůstává na hodnotě 64, která značí čtvrtý stupeň. Česko je však ve stupni třetím.

Hospody od středy zavřou ve 20 hodin, rozhodla vláda. Lyžování nepovolila

Data zveřejnilo v úterý ráno ministerstvo zdravotnictví. Nově nakažených je o 666 víc než před týdnem. 

Index protiepidemického systému PES je dál na 64 bodech. Třetí den je tak nad hranicí čtvrtého stupně opatření, zatímco v ČR dál platí třetí stupeň.

Stoupl podíl nově zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů. Těch se v pondělí provedlo 20 457.

Celkem se z covidu-19 vyléčilo již 484 781 lidí. Počet mrtvých však přesáhl devět tisíc, nemoc má na svědomí celkem 9036 úmrtí. S covidem-19 se nyní potýká 57 253 lidí, v nemocnicích jich je aktuálně 4 348.

Ve protiepidemickém skóre PES je na tom stále nejlépe Praha. V té přibylo v pondělí 345 případů koronaviru, znovu více než před týdnem. Skóre PES se pátý den drží na 49 bodech, zůstává dál nejnižší v ČR. 

V neděli přibylo 1113 nově nakažených koronavirem. Celkem šlo o den s nejmenším počtem přírůstků za celý týden, je to však tím, že v neděli se tradičně méně testuje.

Pokud je index rizika PES tři a více dnů vyšší než úroveň současného stupně pohotovosti, má vláda podle metodiky PES zvážit přechod na vyšší stupeň.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale v pondělí po jednání vlády řekl, že ministerstvo zatím nenavrhuje přechod do čtvrtého stupně. Zároveň ale jeho úřad od středy částečně zpřísňuje opatření proti covidu-19 oproti krokům daným tabulkou opatření PES pro třetí stupeň. Omezuje se například otevírací doba restaurací.

Ministerstvo rovněž připravuje změnu výpočtu indexu PES, kdy se budou kromě tzv. PCR testů na covid-19 započítávat i rychlejší antigenní testy. Podle Blatného to zlepší rizikové skóre PES.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video