ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V pátek se otevřou zbývající hranice se sousedy, na Slovensko už jezdí vše

  • 150
Vláda zruší veškerá omezení na hranicích se sousedními státy, oznámil ve čtvrtek premiér Andrej Babiš. Formálně o uvolnění cestování bez kontrol mezi Českem, Rakouskem, Maďarskem a Německem rozhodne kabinet v pátek ráno. Se Slovenskem už omezení způsobená pandemií koronaviru skončila. Polsko naopak rozvolnění zatím neplánovalo.

Babiš během návštěvy Karlovarského kraje také nevyloučil, že omezení budou zrušena možná už od půlnoci ze čtvrtka na pátek.

„Svolal jsme mimořádnou vládu na pátek v 7:00. Předpokládám, že rozhodneme o tom, že nejen Rakousko, ale i Německo a Maďarko a všechny tyto země a jejich a naši občané budou moci volně cestovat, jak to bylo před tím, než přišel vir, bez nějakých certifikátů nebo karantén nebo testování. Já budu navrhovat, abychom to dělali co nejdřív. Takže doufám, že zítra od půlnoci by se uvolnil cestovní ruch s těmito zeměmi,“ uvedl Babiš.

Dodal, že jsou to pro Česko nejdůležitější exportní země, takže to pomůže i obchodu. Důležité to bude i pro cestovní ruch a lázeňství, protože například němečtí klienti byli pro lázeňská zařízení hlavně v Karlovarském kaji velmi důležití, připomněl premiér.

Dosud museli lidé kvůli koronavirové pandemii při návratu z těchto zemí jít do karantény nebo se prokázat negativním testem na koronavirus.

Slovensko obnovilo dopravu do Česka

Slovensko umožnilo obnovit autobusovou, železniční, leteckou i lodní dopravu do Česka. Na sociální síti to napsal slovenský ministr dopravy Andrej Doležal, podle kterého zmíněné rozhodnutí ústředního krizového štábu je již pravomocné. Provoz mezinárodních spojů Bratislava pozastavila v březnu jako jedno z opatření proti šíření koronaviru.

„Konkrétní autobusové a vlakové spoje budou přidávány postupně. Jsem rád, že situace konečně umožňuje všechny varianty dopravy a jsem přesvědčen, že v nejbližších dnech bude spolu s otevřením hranic povolena i doprava o ostatních zemí,“ uvedl Doležal.

Slovenský premiér Igor Matovič ve středu spolu s českým premiérem Andrejem Babiše při návštěvě Česka oznámil, že od půlnoci bude možný zcela volný pohyb mezi Českem a Slovenskem, jako to bylo před pandemií koronaviru. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video