Ministr zahraničí Tomáš Petříček označuje nálepkami s českou a španělskou...

Ministr zahraničí Tomáš Petříček označuje nálepkami s českou a španělskou vlajkou krabice s humanitární pomocí. (29. března 2020) | foto: ČTK

Česko pomáhá Itálii a Španělsku, poslalo jim 20 tisíc ochranných obleků

  • 67
Česko v neděli do Itálie a Španělska odeslalo dohromady dvacet tisíc ochranných obleků, které mají nejvíce zasaženým zemím pomoci v boji s koronavirem. Dodávka, která je rozdělená napůl, vyrazila na jih Evropy z policejního skladu v Opočínku u Pardubic. Ochranné obleky získalo Česko z Číny, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček.

„Situace je v obou zemích velmi kritická. Jakákoliv pomoc je symbolem nejen solidarity a také snahy společně tu situaci zvládnout,“ řekl Petříček.

Česko poslalo do Itálie také vzorky masek, které vyrábí ČVUT s pomocí 3D tisku. Zásilku veze česká spediční firma kamionem do Milána. Do Španělska míří rovněž 90 polomasek české firmy Nanologix. Do Madridu letí speciální letoun.

„Je to iniciativa české vlády, chceme jim dílčím způsobem pomoci zvládnout krizi. Jsem rád, že ministerstvo vnitra našlo materiál, který můžeme poskytnout,“ řekl Petříček. 

Ochranných obleků má Česko dostatek, českým zdravotníkům nebudou chybět, dodal ministr. „Pro následující dny je to asi poslední zásilka,“ řekl ministr zahraničí. Nevyloučil však, že Česká republika humanitární pomoc ještě potřebným zemích v budoucnu zajistí.

Úřady evidují v Itálii více než 92 000 případů nákazy, podlehlo jí přes 10 000 lidí. Nejhůře zasaženým regionem je Lombardie na severu země. Itálie eviduje celosvětově nejvíce případů nákazy po Spojených státech a má nejvíc obětí. První případ nahlásila země ke konci února.

Počet nakažených koronavirem ve Španělsku od konce ledna překonal 72 000. Nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, do soboty podlehlo 5 690 lidí. Virus nejhůře zasáhl Madrid, s nemocí se také potýká severozápadní region Katalánsko. V současnosti je Španělsko čtvrtou nejvíce zasaženou zemí po Spojených státech, Itálii a Číně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video