ilustrační snímek | foto: AP

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Co karanténa v Itálii znamená pro české turisty

  • 157
Omezení pohybu lidí v rizikových regionech v severní Itálii, které byly uvrženy do karantény, komplikují život zejména zahraničním turistům dočasně ubytovaným v zimních střediscích či v hotelech a penzionech jiných lokalit, které lákají na jiné vyžití než na lyžích. Co tedy opatření italské vlády znamenají pro ně?

1 Jak je to tedy s pohybem lidí?

Všechny fyzické osoby, tedy místní občané i cizinci, se musí vyvarovat všech přesunů v oblastech, na nichž byla vyhlášena karanténa. Výjimkou jsou mimořádné pracovní či zdravotní důvody. V případě cizinců je povoleno kvapné opuštění země, nikoli odjezd do jiných částí Itálie s mírnějším režimem.

2 Co dělat v případě nemoci?

Pokud se u člověka objeví horečka s teplotou nad 37,5 stupňů Celsia a kašel, důrazně se doporučuje zůstat na pokoji a kontaktovat lékaře. 

3 Na koho se obrátit?

Ministerstvo zdravotnictví Itálie zřídilo informační linku na čísle (+39) 1500, další informace je možné nalézt na webových stránkách www.salute.gov.it. V případě nouze volejte pohotovostní linku Generálního konzulátu ČR v Miláně +39 375 63 78 179 nebo Velvyslanectví ČR v Římě +39 335 310 450. Ministerstvo zahraničí také doporučuje registraci v aplikaci DROZD, která mu umožňuje se v případě potřeby s občany rychle spojit.

4 Co bude, když se rozhodnu místo neopustit?

Turisté, kteří budou chtít navzdory karanténě setrvat na místě třeba proto, že si to zaplatili, nebudou mít prakticky možnost opustit svá ubytovací zařízení a kromě nutnosti nákupu denních potřeb (například jídla) by měli po celou dobu zůstat uvnitř.

5 Jaké jsou způsoby vyžití v celé Itálii?

Kromě internetu, televize nebo rádia na hotelu a případných procházek jiné vyžití neexistuje nejen v oblasti s karanténou. V celé zemi jsou pozastaveny demonstrace, setkání, veškerá představení, včetně kin a divadel, veřejných či soukromých. Zavírají se muzea, puby, herny, sázkové kanceláře a diskotéky. Restaurace a bary mají povinnost, na náklady majitele, respektovat minimální jednometrovou vzdálenost mezi osobami, což je běžném provozu skoro nemožné.

6 Jak stornovat zájezdy?

V otázce storno poplatků za služby cestovních kanceláří je podle ministerstva zahraničí možné postupovat podle informací ministerstva pro místní rozvoj. „Čeští zákazníci, kteří si zakoupili od cestovní kanceláře zájezd do postižené oblasti koronavirem, mohou podle občanského zákoníku odstoupit od smlouvy bez zaplacení storno poplatků,“ uvádí MMR na webu. Poměrné by zřejmě měly být náhrady v případě již započatého pobytu a předčasném návratu.

7 Co doporučují české úřady?

Premiér Andrej Babiš  doporučuje Čechům v celé Itálii, i těm, kteří tam pracují, okamžitý návrat do vlasti. Ministr zahraničí Tomáš Petříček doporučuje všem Čechům, kteří se v karanténní oblasti nacházejí, naplánovat v klidu ale relativně rychle návrat domů. Není podle něj vyloučeno, že restrikce v Itálii budou rozšířeny či zpřísněny.

8 Co čeká lidi po návratu domů?

Čechy a cizince s trvalým pobytem v Česku čeká po návratu z kteréhokoli místa v Itálii domácí karanténa v trvání 14 dnů. Potvrzení od lékaře si mají vyřídit telefonicky nebo elektronicky v úředních hodinách od pondělí, aby měli nárok na nemocenskou. V některých zaměstnáních je možné se dohodnout na práci z domova. Děti se normálně odhlásí ze školy jako při normální nemoci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video