V Česku je 13 potvrzených případů britské varianty, zatím v šesti krajích

  • 71
Podezření na britskou variantu bylo v Česku zaznamenáno u 355 případů, 13 z nich potvrdila takzvaná sekvenace, tedy podrobná genetická analýza viru. Odborníci nyní dělají analýzu asi další stovky vzorků. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Podle něj se tato varianta nešíří v Česku plošně, jde o jednotlivé případy. Blatný také uvedl, že hlavním důvodem zpřísnění opatření proti šíření koronaviru je snaha uvolnit kapacity nemocnic. Protože pokud by se britská mutace začala v Česku plošně šířit, mohly by se kapacity nemocnic zaplnit rychleji než nyní při šíření „standardního“ viru.

Vláda ve čtvrtek rozhodla například o tom, že ubytovací služby budou moci využívat pouze lidé na služební cestě, a to bez rodinných příslušníků. Zakázala také provoz lanovek a vleků už i pro pěší.

Ministr zopakoval, že už nyní hygienici případy, u kterých je podezření na britskou mutaci, trasují přednostně. Údaje o podezřeních jsou také zaneseny v Informačním systému infekčních nemocí (ISIN). Do sekvenací se zapojují i další laboratoře.

Britská varianta koronaviru byla zatím podle SZÚ potvrzena v šesti krajích. Mutace se ale může vyskytovat i v jiných než dosud potvrzených regionech. Odborníci se na základě zkušeností z okolních zemí domnívají, že v současné době může být asi desetina všech případů s novou mutací. Kvůli rychlejšímu šíření podle některých vědců převládne už v polovině února, optimisticky v březnu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video