Ministryně školství Miroslava Kopicová

Ministryně školství Miroslava Kopicová | foto: Michal Šula, MF DNES

Kopicová odvolala tři náměstky ministerstva školství, chce spořit

  • 5
Ministryně školství Miroslava Kopicová odvolala tři náměstky, prý v rámci úspor. O židli přijde náměstek pro všeobecné a odborné vzdělávání Jindřich Kitzberger a náměstkyně pro sociální programy Klára Laurenčíková. Další náměstkyně odejde z ministerstva v dubnu. Změny přišly necelé tři měsíce před volbami.

"V souvislosti s rozpočtovými škrty je celá veřejná správa nucena k razantním úsporným opatřením," sdělila Kopicová v tiskové zprávě. Místo šesti náměstků jich bude mít jen pět.

Laurenčíková stála v čele skupiny sociálních programů ve školství. Loni v lednu ji tam dosadil exministr Ondřej Liška, s nímž je na jedné kandidátce Strany zelených do Sněmovny. Její skupina má být nyní úplně zrušena, čímž prý ministerstvo významně ušetří.

Na ministerstvu Laurenčíková dál řídit oblast sociálních programů ve školství, její sekce se však stane součástí pracovní skupiny pro všeobecné vzdělávání.

V rámci sociálních programů se Laurenčíková zajímala například o romské děti, které jsou často neprávem umisťovány do ztv. zvláštních škol (viz Školy segregují žáky, Rom rovná se mentálně postižený).

Postup ministryně zneklidnil třeba představitele koalice Společně do školy, která usiluje o začleňování dětí ze sociálně a ekonomicky nevyhovujících podmínek do škol. "Doufáme, že ministryně v této snaze bude i přes škrty na úřadě pokračovat, vždyť to sama slíbila," řekl za koalici Jan Stejskal.

"To neznamená, že úkoly, na kterých pracovala zrušená skupina, zůstanou nedokončeny. Žádné z těchto témat samozřejmě neopouštíme, právě naopak. (...) Tato citlivá oblast ovšem potřebuje kontinuitu, proto jsem ráda, že bývalá paní náměstkyně zůstává a bude pokračovat ve své práci," uvedla Kopicová.

Za měsíc zanikne i skupina pro reformu vzdělávání. Z ministerstva tak odejde i šéfka tohoto odboru Jana Matesová.

Kitzberger měl ve své agendě mimo jiné státní maturity. Ve funkci ho má nahradit Petr Špirhanzl, který na ministerstvu dosud řídil odbor organizačně správních činností. Kitzbergerovi nabídla Kopicová místo poradce ve svém kabinetu.

Kopicová už přitom ze své ani ne rok trvající pozice zrušila také funkci náměstka pro evropské záležitosti, kterou zastával Jakub Dürr. Zdůvodnila to tehdy tím, že funkce byla vázána na české předsednictví v EU. Proti odvolání Dürra se tehdy postavil exministr školství Ondřej Liška s tím, že Kopicová takovými změnami překračuje svůj dočasný mandát.

Liška se bouří i teď. "Je prokazatelné, že odvoláním náměstků se nic neušetří. Pochopil bych provedení auditu a racionalizaci chodu ministerstva. Nic takového paní ministryně neudělala," napsal předseda Strany zelených.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video