Taktiku prozradil místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Taktiku prozradil místopředseda KSČM Jiří Dolejš. | foto: Petr Novotný, MF DNES

Komunisté vymysleli, jak zablokovat volbu prezidenta

  • 295
Komunisté mají plán, jak zařídit, aby se prezidentem v nadcházející první volbě nestal Jan Švejnar ani Václav Klaus. Švejnara protáhnou do třetího kola. Toho se zúčastní, ale neodevzdají lístky. Výrazně tak zmenší Klausovy šance na úspěch. Poté chce KSČM nasadit třetího kandidáta.

V prvních dvou kolech potřebuje ke zvolení každý kandidát nadpoloviční většinu v obou komorách parlamentu. Hlasy komunistů by mohly zajistit, že Švejnar vyhraje ve Sněmovně a Klaus v Senátu.

Ve třetím kole ale jde o většinu ze všech senátorů a poslanců, kteří se volby účastní. Kdyby KSČM třetí kolo úplně bojkotovala, bylo by hlasujících 252. Klausovi by stačilo jen 127 hlasů, tedy jen pět navíc k téměř jistým 122 lístkům od vlastní ODS. Jeho výhra by tak byla takřka jistá.

Komunisté tedy vymysleli, že se třetí volby zúčastní, ale neodevzdají hlasovací lístky. Nikdo je tak nebude moci podezírat, že volili současného prezidenta. A hlavně - Klaus bude ke zvolení stále potřebovat 141 hlasů (většinu ze 281 zákonodárců). Sehnat 19 hlasů mimo ODS pro něj bude daleko složitější.

Taktiku KSČM prozradil místopředseda strany Jiří Dolejš. Kdyby vyšla, splní se to, co si přeje šéf komunistů Vojtěch Filip. Volby prezidenta se budou opakovat a KSČM bude moci nominovat třetího kandidáta. Filip zmiňoval Jiřího Dientsbiera, Pavla Rychetského, Václava Pačese nebo jaderného fyzika Františka Janoucha.

Prezidentské volby

Komunisté: Počítáme s pomstou ODS
Vedení komunistů taktiku ještě neschválilo. Dolejš očekává, že se tak stane na některém z příštích grémií. "Pokud by to mělo být okováno řádným stranickým usnesením, tak je šance 1. února, kdy je řádný výkonný výbor, a 7. února, kdy je mimořádný výkonný výbor," uvedl místopředseda.

Komunisté podle Dolejše neočekávají, že by se podařilo prosadit veřejnou volbu. Tu požadují lidovci a jsou pro ni také mnozí sociální demokraté. ODS, která je silně proti, by ji ale v Senátu zablokovala.

Poslanci KSČM prý také počítají s "pomstou" ODS Klausovým odpůrcům, nebude-li prezidentem zvolen. Odvetou by podle Dolejše mohlo být převolení některých funkcionářů ve sněmovně. Filip by mohl přijít o funkci místopředsedy Sněmovny a poslanec Vladimír Koníček o funkci předsedy kontrolního výboru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video