Komunisté budou chtít vyměnit tři až čtyři ministry Babišovy vlády

  • 586
Tři až čtyři ministři současné menšinové vlády by se podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa neměli objevit v nové vládě, o jejíž toleranci uvažují komunisté. Filip to řekl v průběhu jednání širšího vedení komunistické strany. Jména ministrů, o které jde, říci nechtěl, ale premiér Andrej Babiš podle něj o výhradách ví.

„Jsou určitě lidé, kteří neplní to, co vláda plnit má. My vidíme slabiny na některých resortech,“ řekl Filip. „Mají dost lidí, které tam mohou dát a mohou nahradit ty současné,“ dodal KSČM. Babiš byl podle Filipa k některým ministrům kritičtější než šéf komunistů, který v sobotu spolupráce s ANO hájil. „Pro mě to není spojení s Andrejem Babišem, ale já jednám s vítězem voleb,“ uvedl Filip.

Ačkoli konkrétní jména ministrů, kteří mu vadí, nechtěl Filip říci, ohrožená je téměř jistě ministryně obrany Karla Šlechtová z ANO, která navrhuje navýšení počtu vojáků v zahraničních vojenských misích, s nimiž komunisté nesouhlasí.

„Já si dovedu těžko představit, že bychom tolerovali vládu, která bude vysílat vojska do zahraničí do nějakých válek v rozporu s vůlí Rady bezpečnosti OSN,“ řekl iDNES.cz místopředseda KSČM Josef Skála. To potvrdil i Filip.

Komunisty a ANO dělí obecně dělí hlavně pohled na zahraniční politiku. Na rozdíl od ANO komunisté chtějí, aby lidé dostali možnost se v referendech vyjadřovat i k zahraničněpolitickým otázkám. Když komunisté vládu podpoří, tak aktivně, ne odchodem ze sálu, řekl iDNES.cz místopředseda Jiří Dolejš.

„Nevidím také důvod, proč bychom se měli podílet na vojenském obkličování jaderné mocnosti,“ uvedl hlavní představitel ortodoxního křídla komunistické strany, který také kandiduje na post šéfa KSČM.

K toleranci vlády by se podle Skály měla mít šanci vyjádřit celá členská základna. Sociální demokracie plánuje vnitrostranické referendum, podle Skály to ale v komunistické straně nemusí mít formu referenda.

Filip jednal už v pátek s premiérem v demisi Babišem. Doufá, že příští vláda, kterou by tolerovala KSČM, by bez souhlasu komunistů nedělala taková rozhodnutí jako vyhoštění ruských diplomatů, o němž uvažuje Babiš po otravě Sergeje Skripala ve Velké Británii nervově paralytickým jedem novičok.

22. března 2018

Skála: Pokud by Babiš trval na vyhoštění Rusů, je to problém

„Jediný důkaz, že by Rusko bylo za jakýmsi pokusem o atentát na pana Skripala a jeho dceru neznám, nikdo ho nepředložil. Považuji to za další pokus o jakousi konfrontaci, velmi hloupou a nebezpečnou. Česká republika by se toho účastnit neměla. Nevím, proč pan Andrej Babiš vyslovil takový předpoklad. Pokud vím, vyslovil to v jakémsi kondicionálu, nevyslovil to kategoricky, rád bych věřil, že to tak zůstane. Pokud by trval na krocích takového typu, pro nás by to byla vážná otázka k zamyšlení, zda a nakolik vládu můžeme tolerovat,“ řekl iDNES.cz místopředseda KSČM Skála.

Předseda KSČM Vojtěch Filip a místopředseda Jiří Skála

Komunisté zatím s verdiktem k vládě váhají. „Doufám, že se brzy dohrabeme do finále,“ uvedl Dolejš. Vysvětlil, proč nemá smysl jen odejít ze sálu, ale proč by komunisté hlasovali pro vládu. „Výsledek je stejný a takové ty tanečky, že se odejde ze sálu, nevím, jestli to má větší význam. Aktivně zvednout ruku, proč se bát,“ prohlásil Dolejš.

„Budu informovat ústřední výbor o jednání vyjednávacího týmu s hnutím ANO,“ řekl už v pátek večer předseda KSČM Vojtěch Filip. Příští týden v úterý začnou společná jednání ve třech – ANO, komunistů a ČSSD.

Komunisté podle Filipa chápou, že daně se nedají měnit ze dne na den, a tak chtějí dohodu v rámci volebního období. „Vládní prohlášení směruje na dobu čtyř let. Rozumíme tomu, že daně se nedělají ze dne na den ani do poloviny roku, ale že musíme mít pevný rámec,“ uvedl Filip.

Zatímco komunisté i ČSSD usilují o prohloubení daňové progrese a zavedení sektorové daně, ministryně financí Jana Schillerová za ANO zatím tvrdí, že ANO nikdy nepřistoupí na zvyšování daní ani na zavádění nových. Právě třeba o daních mají jednat všechna tři uskupení, o jejichž poslance by se opírala Babišova vláda.

Vláda s důvěrou Sněmovny by podle prezidenta Miloše Zemana mohla vzniknout do konce května. I kdyby někteří sociální demokraté Babišovu vládu nepodpořili a koalice by se opírala o hlasy alespoň 105 poslanců, považoval by ji prezident za poměrně stabilní. Nejtěsnější většina 101 hlasů by už podle něj byla příliš křehká.

To, aby komunisté podpořili vznik vlády, už minulý týden doporučil výkonný výbor KSČM širšímu vedení ÚV KSČM. Komunisty ještě čeká 21. dubna volební sjezd v Nymburku. Na funkci šéfa komunistické strany mají kromě Filipa nominace místopředseda Josef Skála, europoslankyně Kateřina Konečná a  poslanci Leo Luzar a Zdeněk Ondráček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video